61-årig kvinna rånades av falsk hemtjänst

En kvinna i Bromma fick besök av falsk hemtjänst.
En kvinna i Bromma fick besök av falsk hemtjänst.
En 61-årig kvinna bosatt i Bromma uppger att hon drogats och rånats av någon som utgav sig för att komma från hemtjänsten.
Nu uppmanar hon andra till försiktighet.
– Be alltid om att få se legitimation innan de kommer in, säger hon.

En måndagsförmiddag i februari knackade en kvinna på hemma hos 61-åriga Ewa i Åkeshov.

Personen uppgav att hon var från hemtjänsten och Ewa, som var omtöcknad efter en tids vistelse på sjukhus, släppte in personen i tron att det var någon typ av uppföljningsbesök gällande stöd i hemmet.

– Så här i efterhand tänker jag att jag kanske borde anat att något var lurt, för jag kände inte igen henne sedan innan. Men där och då tänkte jag inte på det, säger Ewa.

De satte sig senare ner för att dricka en kopp kaffe som kvinnan hade med sig i en termos, men efter det är allt svart, berättar Ewa.

– Jag slocknade vid 12-tiden på måndagen, och vaknade inte upp förrän dagen efter. Då hade någon eller några tagit alla mina värdesaker. Jag är helt övertygad om att jag blev drogad, säger hon.

Nu misstänker hon att en liga ligger bakom, och att de på något vis kommit över uppgifter om hennes oförmåga att försvara sig på grund av sitt hälsotillstånd, samt att hon bor ensam.

– Jag vet inte hur, men jag får känslan över att någon obehörig har kommit över mina journaler, säger hon.

Händelsen polisanmäldes, men utredning lades ned då polisen inte kunde säkra några bevis.

Enligt Vällingbypolisen är den här typen av brott ovanliga.

– Vi har tidigare haft fall där någon kvinna utgett sig för att vara en ny granne eller tulpanförsäljare och liknande. Men att någon utgett sig för att komma från hemtjänsten, och sedan drogat offret, det har jag inte sett tidigare, säger Stefan Berg på Vällingbypolisen.

Ewa vågade under en lång tid efter händelsen inte lämna lägenheten. Nu mår hon bättre, men råder andra i Brommaområdet att vara uppmärksamma.

– Det finns så många äldre här i trakterna som lätt kan råka ut för sånt här. Så mitt tips blir att alltid be om legitimation, innan man släpper in någon från hemtjänsten.

Fotnot: Ewa heter egentligen något annat