Kvinna döms för att ha stalkat psykolog

Kvinnan dömdes av Stockholms tingsrätt för olaga förföljelse.
Kvinnan dömdes av Stockholms tingsrätt för olaga förföljelse.
Smög runt i trappuppgången och fotograferade bostaden.
Kvinnan från Södermalm stalkade sin tidigare psykolog och senare även en åklagare.
Nu har hon dömts för olaga förföljelse av Stockholms tingsrätt.

Kvinnan, som är i fyrtioårsåldern, bor på Södermalm och gick tidigare i behandling hos psykologen. Men när behandlingen avslutades var det något hon hade svårt för att acceptera och hantera, enligt domen.

Hon började förfölja psykologen, och i mars dömdes hon av tingsrätten för olaga förföljelse och fick kontaktförbud.

Fortsatte sin stalkning

Men bara några veckor efter att domen vunnit laga kraft fortsatte kvinnan ändå med sin förföljelse. Hon åkte vid flera tillfällen till psykologens bostad, tog fotografier och sågs av grannar smyga runt i trappuppgången.

Samtidigt började kvinnan även att ofreda åklagaren, som varit förundersökningsledare i utredningen som ledde till den fällande dom i mars.

Efter att domen fallit började hon att ringa åklagaren flera gånger om dagen. Efter att han blockerat hennes nummer började hon istället söka upp honom på hans arbetsplats.

Åklagaren har i förhör berättat att han på grund av kvinnans trakasserier ändrat sitt beteende. Att han går andra vägar än han vanligen brukar göra och att han låser om sig på ett annat sätt än det han är van vid. Han har också sagt att han känner oro för sin familjs räkning.

Psykisk störning

Stockholms tingsrätt har nu dömt kvinnan, som nekar till brott, för olaga förföljelse. Hon ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon bedöms ha en allvarlig psykisk störning och risken för återfall i allvarlig brottslighet är hög.

Det är långt i från första gången som kvinnan förföljt eller ofredat någon. Enligt domen har hon elva tidigare liknande avsnitt i belastningsregistret, det första från år 2000.

Fakta

Kallas vardagligt för stalkning

Olaga förföljelse kallas i dagligt tal för stalkning.

Stalkning är ett vidare begrepp som innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag.

Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen.

Personer som utsatts för stalkning främst kvinnor som förföljs av sina före detta partners, men det finns även andra utsatta grupper, till exempel politiker, kändisar och myndighetspersoner.

Ju närmre relationen är eller har varit till gärningspersonen, desto allvarligare är oftast trakasserierna.

Källa: Polisen