ANNONS

Kvinna tog taxi på Stureplan – våldtogs

Taxiresan slutade i skräck och kvinnan våldtogs av föraren som nu dömts till fängelse.

Enligt polisen är våldtäkter i samband med taxifärder relativt ovanliga.
ANNONS

När kvinnan skulle bege sig hem från festkvällen på Stureplan beslöt hon att ta en taxi.

Hon vinkade in en bil från ett av de etablerade taxibolagen och åkte mot pojkvännens hem där denne väntade.

Väl framme tog kvinnan och föraren en cigarett tillsammans utanför bilen, men då började föraren enligt domen hålla fast kvinnan och våldtog henne sedan.

Föraren nekade, men tingsrätten dömde mannen i början av augusti till två års fängelse för våldtäkt. Han döms också för hemfridsbrott eftersom han gick in pojkvännens lägenhet efter våldtäkten. Han ska dessutom betala 123 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Enligt polisen är det relativt ovanligt att våldtäkter sker i samband med taxifärder. Vanligast är att en man träffar en berusad kvinna på krogen och tvingar henne till sex i hemmet.

2012 tittade polismyndigheten närmare på våldtäkter i city. 186 våldtäkter anmäldes totalt det året, av dessa var nio stycken i samband med taxifärd.

Tre av dessa var i svarttaxi och resten av förare från lagliga taxibolag.

– Ungefär fyra procent av alla våldtäktsanmälningar handlar om våldtäkter i taxbilar så det är inget som sticker ut, även om varje fall såklart är ett stort problem som slår otroligt hårt mot den som drabbas, säger Peter Winterberg, förundersökningsledare på sektionen för grova brott/sexualbrottsgruppen inom citypolisen.

Polisen betonar att man har bra samarbete med taxibolagen som också de vill hjälpa till att få bort förövarna från bilarna.

ANNONS

– Det är inget speciellt bolag som är hårdare drabbat. Det är heller inte fler anmälningar som rör svarttaxi, även om man kan anta att mörkertalet är högt där, säger Peter Winterberg.

Sektionen för grova brott och sexualbrott hjälper även till i fall där det handlar om sexuella ofredanden och inte våldtäkter.

– Gällande sexuellt ofredande i taxi ligger utredningarna normalt på lokalpolisområdena. Men när vi får vetskap om dessa hjälper vi gärna till och utreder dessa då man kan anta att samma gärningsman sätter i system att ge sig på företrädelsevis berusade kvinnor som väljer taxi för att komma hem säkert, säger Peter Winterberg.

Föraren har överklagat domen till hovrätten. Via sin advokat säger han till Lokaltidningen Mitt i att han är helt oskyldig till våldtäkten och att han aldrig skulle begå sådana handlingar.

Mitt i har utan framgång sökt taxibolagets vd för en kommentar.

Det är inget speciellt bolag som är hårdare drabbat.Peter Winterberg, polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.