Kvinna spred uppgifter om våldtäkt – döms

Kvinnan spred uppgifter om mannen på internet. Nu döms hon till grovt förtal.
Kvinnan spred uppgifter om mannen på internet. Nu döms hon till grovt förtal.
En kvinna från Upplands-Bro mejlade en mans arbetsgivare där hon anklagade honom för att vara en våldtäktsman. Hon uppmuntrade också andra att sprida hans namn och bild på Facebook. Nu har kvinnan dömts för grovt förtal.

I början av 2017 skickade en kvinna från Upplands-Bro ett mejl till en arbetsgivare i Täby där hon anklagade en medarbetare för våldtäkt. Hon la även mannens namn och bild i ett inlägg på Facebook.

Vänner tog avstånd

Mannen uppger i rätten att den 25-åriga kvinnans inlägg och mejl skapat en panikartad situation på hans arbetsplats. Han uppger att han blivit tvungen att ta tjänstledigt i perioder och lidit av ångest, sömnsvårigheter och känslan av att vara förföljd. Han uppger också att flera vänner och bekanta har tagit avstånd från honom.

Kvinnan har uppgett hon kände sig rättslös och deprimerad efter att polisutredningen mot mannen lades ner. Hon valde därför att söka stöd på Facebook samt varna andra. Hon visste inte att det kunde vara brottsligt. Mejlet till arbetsgivaren, uppger hon, handlade om att hon inte tyckte att mannen var lämplig på sin arbetsplats.

Ville utpeka mannen som brottslig

Solna tingsrätt skriver i sin dom att hennes öppna Facebookinlägg och mejlet var ägnade att utpeka en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, vilket innebär förtal. De skriver också att kvinnan hade kunnat få stöd på Facebook utan uppge mannens identitet. Vad gäller inläggets varnande syfte skriver tingsrätten att kvinnan inte hade några skäl att tro att mannen skulle begå brott, då han aldrig delgavs misstanke efter hennes anmälan om våldtäkt och utredningen lades ner.

80 000 kronor i skadestånd

Kvinnan hade också uppmanat andra att dela hennes inlägg vilket enligt tingsrätten innebär att hon eftersträvat att uppgifterna om honom skulle spridas.

Då mannen lidit avsevärt av att kvinnans uppgifter spridits och att mannens namn fortfarande förekommer på internet kopplat till uppgifterna väljer Solna tingsrätt att brottet ska bedömas som grovt.

Kvinnan har nu dömts till grovt förtal med påföljden 21 000 kronor i böter, samt betala ett skadestånd till mannen om 80 000 kronor.