Kvinnan: ”Det var fruktansvärt”

Kvinnan, som bor i Vaxholm, var på väg hem från jobbet när hon rånades vid Ica i Fredriksberg.
Kvinnan, som bor i Vaxholm, var på väg hem från jobbet när hon rånades vid Ica i Fredriksberg.
Mattias Tillberg, polis, uppmanar folk att inte spekulera om eventuella förövare på sociala medier.
Mattias Tillberg, polis, uppmanar folk att inte spekulera om eventuella förövare på sociala medier.
Polisen söker vittnen efter rånet utanför Ica i Fredriksberg i förra veckan.

Två unga män attackerade en kvinna bakifrån och rånade henne på handväskan.

- Det var fruktansvärt, säger kvinnan.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, var på väg hem från jobbet strax efter klockan 21 förra måndagen.

– Promenaden hem tar tio minuter. Att då bli rånad … Jag trodde aldrig det skulle hända i Vaxholm. Nu vill jag aldrig mer gå hem. Jag kommer att få ta bilen till jobbet, säger kvinnan.

Först mötte kvinnan de båda ynglingarna vid Ica i Fredriksberg. Sen vände sig männen om och sprang i fatt kvinnan för att råna henne på handväskan och sedan misshandla henne. Kvinnan ramlade baklänges när de stal väskan. När hon låg ner ska de ha slagit henne i ansiktet, så att hon blev blå och svullen.

– Just nu vill jag inte gå promenader överhuvudtaget. Jag skulle bli rädd om någon sprang bakom mig. Jag brukar gå långa promenader, för att få motion. Vi får se om jag vågar det senare.

Enligt kvinnan var det folktomt vid Ica i samband med rånet. Nu behöver polisen Vaxholmsbornas hjälp att hitta förövarna. Polisen vet bara att det var två unga män, iklädda mörka kläder med uppdragna huvor, som rånade kvinnan vid 21.30-tiden.

– Om det är någon som sett eller hört något vill vi gärna att de ringer till polisen så att får vi värdera uppgifterna. Vaxholm är litet, folk pratar med varandra och därför har vi en förhoppning om att lösa det här, säger Mattias Tillberg, kommunpolis i Vaxholm och Åkersberga.

Efter rånet har debatten tagit fart i sociala medier, där det bland annat diskuteras vem som kan vara skyldig.

Men Mattias Tillberg uppmanar folk att kontakta polisen i stället för att spekulera utifrån lösa teorier. Detta för att inte påverka eventuella vittnen som kan ha sett något.

– Vi kan inte förbjuda människor att prata med varandra på nätet men folk är lättpåverkade. Om ett vittne har sett en person i röd tröja kan den sedan ändra sig om andra tror att det var en blå tröja. Det kan också vara förtal att hänga ut folk, säger Mattias Tillberg.

Andra synpunkter på Facebook, efter rånet, har gällt klagomål mot att polisen inte har en polisstation i Vaxholm.

– Många är frustrerade över det men vi är ute och försöker synas så mycket som möjligt. Poliserna hämtar bilen i Täby på morgonen men de sitter inte i Täby, de är ute hela dagarna, säger Mattias Tillberg.