Kvinnlig humor tar plats på nätet

På fredag är det inter­nationella kvinno­dagen. Då lanseras Kuttan Blues, en ny humorsajt för kvinnlig humor med releasefest på Debaser Medis.

Södermalmsbon Malin Jakobsson är en av initiativtagarna, varav nästan alla bor på Söder eller söder om Söder. Hon och de andra som står bakom sidan har tröttnat på att män alltför ofta bestämmer över den humor som görs.

– Kvinnor kan skådespela ­eller skriva manus, men all produktion bakom är det männen som står för. Det är de som har makten.

Nu har hon och ett antal humoristiska medsystrar med bakgrund i tv-branschen slagit sig samman. På fredag lanseras humorsajten Kuttan Blues, där man bland annat ska kunna se youtubeklipp med sketcher, seriestrippar och teckningar. Allt givetvis med kvinnliga upphovsmän.

De som medverkar är än så länge mellan 30 och 40 men Malin Jakobsson hoppas att åldersspannet ska bli större med tiden. Och att sajten ska bli en plattform där kvinnor som vill jobba ihop kan hitta varandra.

Så vad händer på releasefesten?

– Vi håller till i cocktailbaren på Debaser Medis och ska visa våra sketcher. Det kommer några spoken word-artister och Anna-Charlotta Gunnarsson läser ett manifest till kvinnor i tv-branschen. Så ska vi sjunga lite visor om snusk och elände ackompanjerade av en liten snuskorkester. Där är det faktiskt en kille som är med. Men huvudsaken är att vi som styr är kvinnor.

Kvinnor kan skådespela eller skriva manus, men all produktion bakom är det männen som står för.