Trots ny kvinnlig makttrend – män styr Lidingö

11 av länets 26 kommunstyrelseordföranden är kvinnor.
11 av länets 26 kommunstyrelseordföranden är kvinnor.
Aldrig tidigare har det suttit­ så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner som nu.
Men Lidingö är inte en av de kommunerna, här har männen länge dominerat.

Männen har länge varit i klar majoritet på den tyngsta politiska posten, kommunstyrelsens ordförande, i kommunerna i Stockholms län.

Om vi tar avstamp i början av 1990-talet när begreppet varannan damernas myntades av Socialdemokraterna var bara en av fyra kommunstyrelseordförande, KSO, i länet kvinnor, samtliga partier inräknat.

Översta raden från vänster: Parisa Liljestrand (M) Vallentuna (infälld), Hanna Bocander (M) Danderyd och Ebba Östlin (S) Botkyrka. Nedersta raden från vänster: Michaela Fletcher (M) Österåker (infälld), Emma Feldman (M) Järfälla, Deshira Flankör (M) Värmdö, Anna König Jerlmy (M) Stockholm stad, Anita Mattsson (S) Tyresö, Boel Godner (S) Södertälje, Malin Forsbrand (C) Vaxholm och Meeri Wasberg (S) Haninge.

Så har det sett ut fram till efter höstens val då kvinnorna tog ett rejält kliv framåt.

Nu är 11 kommunstyrelseordföranden i länets 26 kommuner kvinnor.

Aldrig tidigare har det suttit så många kvinnor i länet samtidigt på den positionen, som mest har det varit åtta stycken under en mandatperiod. Det visar en sammanställning som Mitt i har gjort.

I Lidingö däremot dominerar männen, med undantag för under åren 2014–2018 när Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) satt på posten.

Fakta

Plats 107

av 290 hamnar Lidingö på om man kollar hur jämställt­ det är bland politikerna i kommunen­, sett till könsfördelning­ i kommunfullmäktige­, avhopp och andel kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen (mandatperioderna efter valen 2006, 2010 och 2014 sammanvägt).

Källa: Sveriges kommuner och landsting

I fyra av de fem S-ledda kommunerna i länet är fyra KSO:er kvinnor; Botkyrka, Haninge, Tyresö och Söder-tälje.

Av de 19 M-ledda kommunerna är det kvinnor på KSO-posten i sex kommuner; Stockholm, Järfälla, Vallentuna, Österåker, Värmdö och i Danderyd. Och i Vaxholm är det en centerpartist i topp.

”Kommer på bred front”

I Vaxholm och Danderyd är det dessutom första gången någonsin som det är en kvinna som har den posten.

– Det är ett glastak som spräckts. Även om jag vill framhäva att vi aldrig tillämpat kvotering och jag tänker att jag är vald för mina egenskaper, så tycker- jag att det är orimligt att det har gått så lång tid, säger Hanna Bocander (M), Danderyd.

I Vaxholm är det många invånare som tycker att det är på tiden att det nu är en en kvinna på posten, enligt Malin Forsbrand (C).

– Det här tror och hoppas jag möjliggör för fler kvinnor att komma fram. Det är ett viktigt signalvärde för både pojkar och flickor att se att det finns kvinnor på de högsta positionerna, säger hon.

Att kvinnorna i topp blir fler ligger i tiden, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan.

Marja Lemne, statsvetare

– Nu kommer kvinnorna på bred front. Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan, även om vi tydligt kan se en föryngring och förnyelse i de borgerliga partierna, med en ny generation som har tillträtt, säger hon.

Om det gör någon skillnad i till exempel vilka frågor som drivs när en kvinna är KSO är svårt att säga, enligt Marja Lemne.

Men Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad, tror att det till viss del märks.

– Det speglar ens erfarenheter och för min del handlar det om att jag kopplar in ett jämställdhets- eller genusperspektiv, säger hon.

Antalet blir färre i landet

Men utvecklingen i länet skiljer sig från hur det ser ut i landet i stort.

Efter höstens val är det färre kvinnor som är KSO:er – jämfört med efter valet 2014 då rekordmånga – 108 av landets 290 var kvinnor (37 procent), enligt Dagens Samhälle. Nu är antalet 93 kvinnor, eller 32 procent.

En förklaring är enligt tidningen att Socialdemokraterna tappade makten i flera kommuner.