Hon är det nya kvinnliga kommunalrådet i Täby

Agneta Lundahl Dahlström nytt kommunalråd i Täby
Agneta Lundahl Dahlström (S) är Socialdemokraternas nya kommunalråd.
Socialdemokraternas nya kommunalråd Agneta Lundahl Dahlström vill se mer jämställdhet i politiken och i samhället.
– Vi tycker ofta att vi är jämställda, men det är vi inte. Inte i den grad vi borde vara, säger hon.

Mitt i har skrivit om hur antalet kvinnor i positionen som kommunstyrelsens ordförande, den högsta positionen i den kommunala politiken, är högre än någonsin.

Täby däremot är en kommun som haft en stark tradition av män på positionen. Flippa Reinfeldt är den enda kvinnan som varit kommunstyrelsens ordförande. Det var mellan 2005 och 2006.

Agneta Lundahl Dahlström (S) är en ny kvinna i rollen som kommunalråd – för mandatperioden 2018 till 2022.

– Det är tråkigt att det ska vara så pass svårt för kvinnor att ta sig fram till de främsta positionerna i politiken, säger Agneta Lundahl Dahlström.

Vad behöver man göra för att få en jämnare fördelning i politiken?

– Partierna måste matcha fram kvinnorna. Det måste först och främst finnas en vilja att släppa fram kvinnor, säger hon.

Tränat innebandylag

Agneta Lundahl Dahlström är ursprungligen från Dalarna och kom till Täby 1998. Sedan dess har hon haft ett flertalet positioner i kommunen.

Hon är aktiv i idrotten och har bland annat tränat sina döttrars lag i innebandy. I framtiden vill hon se fler kvinnor som ledare inom idrotten.

– När jag var tränare så fanns det inte många kvinnliga tränare eller ledare. Jag tycker det borde finnas många kvinnor med erfarenhet inom idrotten, som kan ta sig an dessa roller, säger hon.

– När jag var liten så fanns det inget flicklag där jag bodde, bara ett damlag. Så jag fick spela i samma lag som min mor.

Under fredagen, på den internationella kvinnodagen, så kommer Agneta Lundahl Dahlström att dela ut rosor tillsammans med kollegor. Detta sker strax utanför Täby centrum, bort mot bussarna och Roslagsbanan.