Kvinnocentret fick årets Mandelapris

Glada pristagare från Kvinnocenter: från vänster: Fidan, Melek, Viorica, Maria, Hatice, Zohra och Nursen, som sitter framför.  FOTO: Kvinnocenter Tensta Hjulsta
Glada pristagare från Kvinnocenter: från vänster: Fidan, Melek, Viorica, Maria, Hatice, Zohra och Nursen, som sitter framför. FOTO: Kvinnocenter Tensta Hjulsta
Årets Nelson Mandela-pris går till Kvinno­center Tensta Hjulsta.

– Det känns hed­rande, säger Hatice Akalinli, ordförande för centret.

Priset är ett kvitto på att deras hårda arbete inte går obemärkt förbi, menar Hatice Akalinli.

– Det är svårt att överleva som organisation, men detta pris ger oss ny energi och en påminnelse om det viktiga jobb vi gör.

Det är Stockholms stad som delar ut priset för att uppmärksamma goda exempel i arbetet för en mer integrerad stad. Pristagaren får 50 000 kronor.

– Föreningen får priset för sitt mångåriga engagemang och arbete med att stärka utlandsfödda kvinnors position i det svenska samhället, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i ett pressmeddelande.

Priset delas ut varje år på nationaldagen den 6 juni i Stockholms stadshus.

– Vi startade kvinnocentret 1997 för att skapa en mötesplats för kvinnor. Det är en mångkulturell förening där vi möts bortom religiösa och politiska ramar, säger Hatice Akalinli.

Undervisning i svenska är en viktig del, men den sociala biten är också viktig. I förra veckan åkte 53 personer från centret på en dagskryssning till Åland, för att se den vackra skärgården.

Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta firar Nelson Mandelapriset på tisdag den 9 juni i sin lokal på Glömmingegränd 31.

– Då bjuder vi in alla våra samarbetspartners för att fira och dela glädjen, säger Hatice Akalinli.

Detta pris ger oss ny energi och en påminnelse om det viktiga jobb vi gör.