Min lokala hjälte

Kvinnojouren utökar –startar chatt för tjejer

Många känner sig trakasserade på nätet.
Många känner sig trakasserade på nätet.
Västerorts kvinnojour har funnits i fem år. Nu blir de förstärkta med en tjejjour för unga mellan 12 och 30 år.

– Det finns ett jättestort behov bland unga tjejer att få prata med någon. Samhällsklimatet är hårt i dag för unga, särskilt för tjejer, säger Gerd Sjöberg-Granlund, ordförande i Väster- orts kvinnojour.

Förra måndagen startade K:RUT tjejour, som är en del av kvinnojouren i västerort. K står för kraft, och Rut är ett tjejnamn som betyder vänskap och medkänsla, kan man läsa på jourens hemsida.

Åtta unga kvinnor jobbar­ som volontärer på tjejjouren. De har olika bakgrunder, allt från jurist till socialsekreterare, och gemensamt är att de alla har gått utbildningar för att kunna möta tjejerna på rätt sätt. Tjejjouren K:RUT är till för dem mellan 12 och 30 år, som identifierar sig som tjejer.

Gerd Sjöberg-Granlund blev själv förvånad över att de som behöver stöd är så pass unga som tolv år.

– Internet har gjort det mer sårbart även för yngre. Framförallt nätmobbning är det många som känner sig utsatta för, säger hon.

På måndagar från klockan 18 fram till 20 är tjejjouren öppen för de som vill ringa eller chatta om funderingar och tankar kring vardagslivet, skolan, kompisar, relationer, familj, eller något annat man vill prata eller fråga om.

På hemsidan finns gott om information, bland annat tjejguiden, där man själv kan bläddra runt bland olika ämnen. K:RUT finns på Instagram och har även en Facebooksida.

– Till kvinnojouren kommer kvinnor ofta genom polis eller socialtjänst efter att de blivit misshandlade eller hotade så vi kan erbjuda skyddat boende. De här unga tjejerna har problem på annat vis, de kan känna sig hotade på nätet eller i skolan och för dem passar det bäst att söka hjälp via mejl, nätet eller telefonen, säger Gerd Sjöberg-Granlund.

Tjejjouren delar lokal med kvinnojouren och kan vid behov låna deras samtalsrum eller konferensrum.

Till en början kommer de att ha öppet på måndagskvällar. Volontärer ska gå ut i skolorna och på fritidsgårdarna och informera om verksamheten.

– Vår ambition är att så småningom ha öppet två kvällar i veckan, och vi märker redan av ett högt tryck, säger Gerd Sjöberg-Granlund.

Tjejjouren hittar du på krut.tjejjouren.se.