Kvinnojourer riktar kritik mot Nacka och Värmdö

Jenny Westerstrand, ordförande Roks .
Jenny Westerstrand, ordförande Roks.
Riksorganisationen för kvinnojourer riktar kritik mot hur Nacka och Värmdö upphandlar skyddade boenden.
Roks menar att kraven fokuserar för mycket på yttre faktorer istället för på kvinnornas behov, rapporterar P4 Stockholm.

Riksorganisationen för kvinnojourer, Roks, deltar inte i upphandlingar om skyddade boenden i sex kommuner i länet, rapporterar P4 Stockholm. De kommuner det gäller är Nacka, Haninge, Botkyrka, Nynäshamn, Tyresö och Värmdö.

Det är kommunens ansvar att ordna skyddade boenden till personer som utsätts för våld i nära relationer, vilket främst drabbar kvinnor. Boendena kan däremot drivas av olika aktörer.

Roks kritiska till kraven

Roks är kritiska till att upphandlingarna inte sätter kvinnornas och barnens behov i första rummet. Istället fokuseras det för mycket på yttre faktorer som säkerhet i lokalerna och högskoleutbildad personal enligt kvinnojourerna, som menar att kraven utestänger dem.

– Vi finns ju för att samhället har svikit i sitt stöd, och när samhället nu kommer ikapp så tar man över våra frågor och skapar någon slags marknad i stället för att tänka på kvinnornas och barnens behov, säger Jenny Westerstrand som är ordförande för Roks, till P4 Stockholm.

Nacka kommun ansvarig

Ansvarig för den gemensamma upphandlingen är Nacka kommun.

Enligt Caroline Andreasson, chef för barn- och familjeenheten i Nacka, behöver man säkerställa barnrättsperspektivet i de skyddande boendena. Utifrån detta har man gjort bedömningarna av vilka kompetenser som behövs, uppger hon för P4 Stockholm.