”Kvinnor bor hos oss i över ett år”

”Det känns bedrövligt att inte kunna ta emot dem som söker, men nästan ännu värre när man inte kan hjälpa dem som redan bor hos oss,”, säger Siv Gustavsson på Kvinnojouren.
”Det känns bedrövligt att inte kunna ta emot dem som söker, men nästan ännu värre när man inte kan hjälpa dem som redan bor hos oss,”, säger Siv Gustavsson på Kvinnojouren.
På grund av bostadsbristen tvingas många kvinnor stanna kvar på skyddade boenden längre än nödvändigt. Det innebär att det sällan blir nya platser lediga.

Förra året tvingades Sollentuna kvinnojour säga nej till 56 kvinnor och barn.

Bostadsbristen i Sollentuna slår hårt mot många grupper i samhället. En av dem är våldsutsatta kvinnor.

Förra året tvingades Sollentuna kvinnojour att neka 56 kvinnor och barn plats på deras skyddade boenden på grund av att de var fullbelagda.

Och de är fullbelagda på grund av att kvinnorna som bor där har svårt att komma vidare ut på bostadsmarknaden.

– Det finns skräckexempel på kvinnor som bor hos oss i över ett år med sina barn, de hade ingenstans att ta vägen. Det här händer varje år, säger jourens ordförande Siv Gustavsson.

För Siv och hennes kollegor på kvinnojouren är situationen frustrerande.

– Det känns bedrövligt att inte kunna ta emot dem som söker, men nästan ännu värre när man inte kan hjälpa dem som redan bor hos oss vidare till ett nytt liv, säger Siv Gustavsson

Vad som hände med de 56 kvinnorna och barnen som inte fick plats förra året vet de inte.

– Min gissning är att vissa till slut får plats på andra skyddade boenden. Men det finns en risk att de helt enkelt ger upp och stannar kvar i en våldsam relation om alternativet är att hamna på ett vandrarhem eller ett skyddat boende i ett annat län. Då kan steget bli för stort för att man ska orka bryta upp från ett helt liv, säger Rita som arbetar på Sollentuna kvinnorjour.

De vädjar nu till Sollentuna kommun och de andra kommunerna i länet att de ska bli bättre på att samarbeta, och hjälpa till att förmedla fler lägenheter till de kvinnor som ska gå vidare från skyddat boende till eget boende.

Skälen är flera, förklarar Siv och Rita och ger några exempel:

Många har ekonomiska problem efter att de har satts i skuld av sin före detta partner.

Många har skyddade personuppgifter och har därför svårt att söka bostad hos bostadsförmedlingar.

– Det är socialtjänstens ansvar att hjälpa de som inte kan skaffa en bostad på egen hand, men de tar inte det ansvaret fullt ut.

Socialnämndens ordförande Lennart Gabrielsson (FP) håller med om att Sollentuna kommun inte klarar ansvaret fullt ut, men påpekar att bostadsbristen gör situationen besvärlig.

Nu arbetar kommunen med att skrapa fram fler lägenheter.

– Bostadsfrågan är ett jätteproblem, det är ett av de största hindren för att hjälpa utsatta människor. Det vi gör nu är att vi kommer att köpa in 10 bostadsrätter som socialtjänsten kommer att förfoga över, säger Lennart Gabrielsson.

– Samtidigt pågår ett arbete med att dammsuga kommunen för att se om vi har några fastigheter som vi kan rusta upp omvandla till bostäder.