Kvinnor får göra cancerprov hemma

gynekolog gynstol
Snart kan kvinnor slippa åka till en gynmottagning för att ta cellprov.
Ella Bohlin (KD) tycker att alla kvinnor borde få möjlighet till självtest.
Ella Bohlin (KD) tycker att alla kvinnor borde få möjlighet till självtest.
Alla kvinnor i Stockholms läns landsting erbjuds cellprov för att tidigt kunna upptäcka livmoderhalscancer. Snart kan de få göra proverna själva i hemmet.

Antalet kvinnor som insjuknar i livmoderhalscancer ökar i Sverige. Men med ett enkelt cellprov kan cancerformen upptäckas tidigt.

Alla kvinnor i Stockholms läns landsting mellan 23 och 64 år erbjuds cellprovtagning. Hittills har de fått åka till en mottagning för att ta cellprov. Men nu har landstinget beslutat att kvinnor ska kunna få hem ett testkit och göra provet själv.

– Det är viktigt att kvinnor deltar i screening. Många känner ett obehag inför undersökningen och avstår därför från att gå till en barnmorska eller gynekolog för att ta ett cellprov. Andra orsaker kan vara att kvinnor upplever tidsbrist och inte går på grund av det, säger Ella Bohlin (KD), äldrelandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Ett sätt att modernisera kvinnosjukvården

Ella Bohlin

Till en början kommer kvinnor som uteblivit från provtagning under lång tid att erbjudas självtest. Det kommer att gå till så att tester skickas ut kostnadsfritt med posten.

Provet skickas sedan till ett laboratorium och finns det avvikelser så följs det upp med kompletterande provtagningar.

– Det här är ett sätt att modernisera kvinnosjukvården och att ge kvinnor fler alternativ. Jag önskar att alla kvinnor som vill fick möjlighet till självtester, säger Ella Bohlin.