ANNONS

”Kvinnor i slöja är extra utsatta”

Flera slöjbärande kvinnor har berättat att fått hotfulla blickar efter terrorattentatet.
Flera slöjbärande kvinnor har berättat att fått hotfulla blickar efter terrorattentatet.
Efter fredagens terrordåd har flera kvinnor med slöja vittnat om att de har blivit påhoppade och upplevt hotfulla situationer. Tre kvinnor berättar om den rädsla och utsatthet de upplevt de senaste dagarna.
ANNONS

Mitt i har haft kontakt med åtta kvinnor som alla känt en rädsla och utsatthet sen fredagens terrordåd. En utsatthet som ofta drabbar beslöjade kvinnor men som de upplevt extra tydligt de senaste dagarna. Här berättar tre kvinnor mer utförligt om sina upplevelser.

– Alltid när något sånt här händer vet jag att jag måste vara beredd. Man vet att jag på något sätt kommer behöva ta avstånd eller förklara att: ”Nej, alla muslimer är inte så där!”, säger Nazira Hammoud Shahwan som är praktiserande muslim och bär slöja.

Nazira Hammoud Shahwan. Foto: Anna Vidiņa

Men hon var inte beredd på att det skulle ske så snabbt. Hon hade gått ut från stan och skulle möte upp en vän som kunde skjutsa henne från Solna när hon mötte en man som stirrade på henne. Långsamt började han applådera och mimade ordet ”bra”.

– Jag var inte beredd. I vanliga fall har jag svar på tal. Men han hade sånt hat i ögonen, berättar Nazira Hammoud Shahwan.

Det var bara nån timme efter attentatet på Drottninggatan. När hon tittade runt var det ingen annan på gatan som mötte hennes blick. Hon var den enda beslöjade personen på vägen.

Men när hon kom fram till stationen såg hon fler beslöjade kvinnor och när deras blickar möttes förstod hon att de delade samma känsla, av att vara dubbelt utsatt. Av det hemska som har drabbat i ens hemland men även att andra människor klandrar dig på grund av ditt utseende.

– Man kryper ihop som en mussla och försöker göra sig så liten som möjligt. Men jag tänkte ”Bär huvudet högt, det här är ditt land också!”.

ANNONS

När hon mötte sina vänner såg de att hon var upprörd och kramade om henne. Då kom tårarna. Händelsen har påverkat henne. I måndags, första dagen tillbaka till jobbet gick hon inte den sista sträckan till arbetsplatsen. I stället väntade hon på bussen eftersom det inte kändes tryggt att gå själv.

”Vill han att vi ska bli rädda?”

– Vad är det som händer oss kvinnor? säger Noor Maki. Hon bär slöja och har efter fredagen läst många hot mot muslimer i sociala media och hört om andra kvinnor i hijab som har blivit påhoppade. En del samma kväll som terrordådet.

I söndags var hon en av många som ville besöka kärleksmanifestationen på Sergels torg för att hedra offren i terrordådet. Men hon var obekväm och vågade inte åka in själv.

Noor Maki.

– Till slut tänkte jag strunt samma och bestämde mig för att jag åker själv. Jag frågade min lillasyster om hon ville följa med. Hon sa att om jag åker kan hon följa med, säger Noor Maki.

Väl på plats möttes hon av en våg av kärlek. Men också obehag. När hon, hennes syster och en vän stod och pratade gick en okänd man förbi och tittade hotfullt på dem.

– Mannen gav oss en mördarblick. Varför kollar man så på unga kvinnor, vill han att vi ska bli rädda? säger Noor Maki.

Hon sa till sin syster att kolla bort och istället titta på alla som spridde kärlek och visade stolthet över att alla stod där enade.

”Jag kommer behöva försvara mig”

Hon är inte den enda. Flera kvinnor har skrivit i sociala media om att de upplevde hotfulla blickar på väg till, från och under manifestationen. En annan kvinna skriver i en grupp att hon fått dolda islamofoba samtal och ytterligare en kvinna berättar om en familj som fått saker kastade på sig.

Samira jobbar på Drottninggatan. I fredags gick hon inte från jobbet förrän hon visste exakt hur hon skulle gå för att komma hem så snabbt som möjligt.