ANNONS

Kvinnor saknas helt vid brandförsvaret

Av drygt 550 brandmän finns bara en deltidsanställd kvinna på Storstockholms brandförsvar.
Av drygt 550 brandmän finns bara en deltidsanställd kvinna på Storstockholms brandförsvar.
Kvinnorna lyser med sin frånvaro hos brandkåren.

Om det brinner i Vaxholm eller Österåker finns inte en enda heltidsanställd kvinnlig brandman som kan rycka ut.
ANNONS

– Det är inte lätt att komma in som kvinna på en arbetsplats med 100 procent män. Det blir på ett speciellt sätt med en enkönad kultur. Men vi måste förbättra vår jämställdhet och vi hoppas få in tjejer snart, säger Stefan Anering.

Han är kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar som släcker bränder i Vaxholm, Öster­åker, Vallentuna, Danderyd, Lidingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby och Värmdö.

Här finns visserligen en deltidsanställd kvinnlig brandman och kvinnor som jobbar som brandingenjörer och brandinspektörer.

Men till skillnad från Södertörns brandförsvar, där tolv kvinnor jobbar heltid, finns inte en enda heltidsanställd kvinnlig brandman på Storstockholms brandförsvar.

– Det finns en speciell riskbild här. I Stockholms innerstad finns det andra krav. Om det till exempel brinner i tunnelbanan måste man bära slangar ganska långt, det kan bli väldigt jobbigt. Problemet hos oss har också varit att vi inte rekryterat på ganska länge, säger Stefan Anering.

Han hoppas dock att en översyn av rekryteringsprocessen samt de fysiska intagningstesterna ska göra det lättare att anställa kvinnor.

Emelie Berggren har tidigare jobbat som sommarvikarie på Storstockholms brandförsvar. Hon trivdes bra och tycker inte att de fysiska kraven ska sänkas för att fler kvinnor ska kunna anställas.

– Testerna visar vad jobbet kräver, det kan vara tungt. Men det finns andra tjejer som tycker att testerna är för tuffa och som väljer andra arbetsgivare med lägre krav, säger hon.

ANNONS