Min lokala hjälte

Kvinnor, sjung ut i lesbisk allsång

Sjung ut!
Sjung ut!
Imorgon, onsdag, fylls Marabouparken av lesbiska kampsånger. Från moderna Beatrice Eli-hits till missförstådda 1800-talsvisor.

– Det blir som Allsång på skansen, fast mysigare, säger allsångsledaren Sofia Hultin.

På onsdag väntas en mängd kvinnoröster stämma in i lesbisk allsång på Marabouparken i Sundbyberg. Eventet har arrangerats två gånger tidigare, i Göteborg och Borås, och allsångsledaren Sofia Hultin flaggar för hög trivselfaktor.

– Det brukar bli väldigt mysig stämning. När man möts på krogen skapar alkoholnormen en viss stämning, det här blir något annat. Det brukar bli väldigt fint när flera generationer kvinnor möts. Som Allsång på skansen, fast mysigare och för lesbiska, säger hon.

Repertoaren består till stor del av låtar från 70- och 80-talet som kom till i efterdyningarna av ”68-rörelsen”, då kvinno- och lesbiska rörelser organiserade sig. Moderna hits av artisten Beatrice Eli blir det också.

Men även riktigt gamla bitar, som en kärleksdikt poeten Harriet Löwenhjelm skrev till en annan kvinna för mer än hundra år sedan, och låtar med Ulla Billquist.

– När Ulla Billquist sjöng om att erövra kvinnor på 30-talet tolkade man det som att hon sjöng utifrån en mans erfarenhet. Men det kan ju också vara så att artisten är lesbisk, även om den tanken var långt borta då, menar Sofia Hultin.

Idén med allsången väcktes när Sofia kom i kontakt med en mängd texter till lesbiska kampsånger när hon jobbade med konstprojektet I’m Every Lesbian.

– Jag hade inte hört sångerna tidigare. Så tanken med allsången är att lyfta och förvalta det här kulturarvet. Ett lesbiskt musikalisk möte när de som var med då och minns låtarna möter yngre. Vi har mycket att lära om varandra.

Allsången börjar klockan 19 och är gratis. Bandet Strula med Siri gästar scenen.

Besökare måste inte vara lesbiska.

– Nej, men om man inte är det kanske man ska ta ett steg tillbaka. Man behöver kanske inte stå längst fram och skråla ”Sweet home Alabama”, utan respektera att det är ett lesbiskt rum. Men är man intresserad av lesbisk historia är man absolut välkommen.