Män som slår kvinnor i Stockholm ska få hjälp

Telefonlinjen heter "Välj att sluta" och samtalen besvaras av personal från Manscentrum.
Telefonlinjen heter "Välj att sluta" och samtalen besvaras av personal från Manscentrum.
En ny telefonlinje ska nu stödja de som misshandlar i nära relationer.
Regeringen ligger bakom satsningen – och Stockholm är pilotkommun.
Syftet är minska tröskeln för att söka hjälp.

Arbetet med våld i nära relationer fokuserar ofta på offren. Men nu ska de som vill sluta slå sin partner, barn eller annan närstående lättare få hjälp – vilket oftast är män.

En ny telefonlinje ”Välj att sluta” startar på måndag 4 februari. Syftet är att vägleda dem som utövar våld och försöka motivera dem att sluta.

– De flesta känner inte till att man kan få hjälp att förändra sitt våldsamma beteende, säger Christina Ericson, utvecklingsledare vid länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

Vill sänka tröskeln

Genom telefonlinjen, dit man kan ringa anonymt, hoppas hon att tröskeln sänks för att självmant ta steget till att söka hjälp. Samtalen besvaras av personal på Manscentrum i Stockholm, som ett ett kriscentrum för män.

– Det finns ett stort behov av en sådan här telefonlinje. Nu kan de som inte har vågat, orkat eller kunnat ta steget mot att bryta sitt våldsamma beteende komma i kontakt med någon som kan hjälpa dem, säger Ulf Calvert, psykolog på Manscentrum och operativt ansvarig för den nya telefonlinjen.

Stockholm pilotkommun

Telefonlinjen har skapats på uppdrag av regeringen och är ett samarbete mellan länsstyrelsen och Manscentrum i Stockholm. Stockholm och Skåne är pilotkommuner.

Numret till telefonlinjen är 020-555 666. Telefontiden är måndag–fredag, klockan 9.30–16.00.