120 kvinnor har tvingats föda utanför Stockholms län i år

Förlossning. Sommar.
Hänvisningarna mellan klinikerna i Stockholm har samtidigt minskat.
Hittills i år har 120 kvinnor tvingats föda utanför länet – eftersom det varit fullt i hela Stockholm. Det är en ökning jämfört med samma period 2018, rapporterar DN.

I år föddes 7 580 små stockholmare under månaderna juni, juli och augusti.

Sommarmånaderna är årets mest ansträngda tid på länets förlossningskliniker och redan innan sommaren flaggade region Stockholm för att det skulle bli tufft.

120 kvinnor har tvingats utanför länet

Hittills i år har 120 kvinnor tvingats föda utanför Stockholms län, eftersom det varit fullt på länets kliniker, rapporterar DN.

Enligt tidningen är det en ökning jämfört med samma period 2018.

De har hänvisats till Västerås, Uppsala, Gävle, Eskilstuna och Nyköping. Regionens chefläkare Johan Bratt förklarar att de vid dessa hänvisningar gjort medicinska bedömningar för varje enskilt fall.

”Värre än tidigare”

En barnmorska som DN har pratat med beskriver hur hon ser kollegor runt omkring sig bli sjukskrivna och sluta. Hon pekar på arbetsmiljön som ett stort problem.

– Jag skulle säga att läget den här sommaren är värre än tidigare, eftersom barnmorskor inte vill jobba inom förlossningsvården. Därför hjälper det inte att utbilda fler, säger hon till tidningen.

Hänvisningar mellan regionens kliniker har minskat

Samtidigt har hänvisningarna mellan regionens kliniker minskat.

Barnmorskeförbundet lyfter fram en siffra som visar när hänvisningar mellan sjukhusen i Stockholms län inte kunnat ske – vilket var 116 tillfällen i juli.

Ia Jeppsson, barnmorska på BB Stockholm och ordförande för Barnmorskeförbundets lokalförening i Stockholm, säger till DN att det varit kämpigt:

– Det har varit en tuff sommar, för att vi så ofta inte kunnat ta hjälp av varandra och hänvisa. Då måste vi ta emot ändå, trots att det inte finns plats, rum eller barnmorska.

”Man har ju anställt andra yrkesgrupper”

Men Johan Bratt uppger att han inte känner till att det blivit svårare att hänvisa mellan regionens förlossningsenheter på grund av för få barnmorskor.

Han menar även att grundbemanningen blivit bättre under sommaren jämfört med i fjol.

– Man har ju anställt andra yrkesgrupper, som sjuksköterskor och undersköterskor, säger han.