Kvinnor på SFI stärker varandra i egen tjejgrupp

Tjejgrupp SFI Sollentuna
Tjejgruppen, med kvinnor från hela världen, träffas varje torsdagseftermiddag.
För några veckor sedan startade Eductus i Sollentuna, som har vuxenutbildning och SFI, en tjejgrupp för kvinnor som läser svenska för invandrare. Det var ett test, men det föll så väl ut att tjejgruppen redan har permanentats.

– Ja, det har varit stort intresse och vi har haft tio till femton kvinnor med varje vecka. Det är ganska stort för ett nytt projekt så vi har redan bestämt att vi kommer att köra vidare, säger Diana Rastegar, skolledare på Eductus i Sollentuna centrum.

Den som tog initiativ till tjejgruppen och leder träffarna är Hoda Akbaryian som är SFI-lärare, berättar Diana Rastegar.

SFI-tjejgrupp Sollentuna

Hoda Akbaryian som är SFI-lärare tog initiativet till och leder tjejgruppen. Foto: Volkan Korkmaz

– Hon upptäckte att det fanns ett behov. Ofta stannade kvinnliga elever kvar efter lektionerna och frågade henne om sådant de kanske inte ville ta upp med alla inne i klassrummet.

Kvinnor från hela världen är med

Tjejgruppen, med kvinnor från hela världen, träffas en och en halv timme på torsdagseftermiddagar och diskuterar hur det är att vara kvinna i Sverige i dag, relationer, barnuppfostran, skyldigheter och rättigheter, berättar Diana Rastegar.

– Syftet är att de ska kunna hjälpa och stärka varandra och även få kunskaper, och de pratar svenska precis som i klassrummet. Vi hoppas att det ger ringar på vattnet och det verkar så, vi kan redan se att flera av kvinnorna vågar prata mer även under SFI-lektionerna.

De manliga eleverna önskar sig en killgrupp

Hon berättar att de manliga eleverna har börjat fråga om inte de också kan få en liknande grupp, en killgrupp.

– Jobbar man med jämställdhet så ska man ju jobba åt båda hållen så det kan nog bli en sådan grupp också framöver. Men vi började med tjejgruppen för det är likadant i SFI som i den vanliga skolan – att killarna märks mer och tar mer plats än tjejerna, säger Diana Rastegar.