Min lokala hjälte

Kvinnorna berättar: Så blev vi rånade

Äldre är i en del brottslingars ögon enkla offer. Den senaste tiden har flera kvinnor blivit frånryckta sina väskor i Jakobsberg. Mitt i har pratat med två av de drabbade samtidigt varnar polisen för att bedragarna hela tiden hittar på nya fräcka trix för att lura äldre.

Det var tidigt på kvällen på allhelgonaafton. Britt-Marie, som är i 60-årsåldern, hade varit i minneslunden och tänt ljus. Bara en vecka tidigare hade hon begravt pappan till sina barn. Efteråt skjutsade dottern och svärsonen henne till busstationen i Jakobsberg.

– Jag satt och väntade på min buss när jag märkte två ungdomar som gick fram och tillbaka flera gånger. Det var som att de spanade, säger hon.

Plötsligt gav de sig på Britt-Marie, ryckte till sig hennes väska och försvann. Trots att det var mycket folk på stationen var det ingen som reagerade.

– Jag försökte hålla fast i den, men jag orkade inte.

När Mitt i Järfälla träffar Britt-Marie på stationen känner hon obehag. Hon var klok nog att inte ha några värdesaker i väskan, utan bara matvaror, men minnet är ändå obehagligt.

– Jag fick en chock, blev rädd, skärrad och darrade i hela kroppen. När jag kom hem tänkte jag att det var tur att jag bara hade mat i väskan. Men jag är en fattig sjukpensionär och måste planera för att alla slantarna ska räcka. Hur kan någon göra så här och utsätta andra människor för detta?

Britt-Marie är inte ensam om att ha råkat illa ut i centrala Jakobsberg under hösten. Sedan den 23 september har sju äldre kvinnor fått sina handväskor eller halsband ryckta av okända gärningsmän. I flera av fallen har kvinnorna beskrivit gärningsmännen på liknande sätt. Ingrid är 75 år och har blivit utsatt två gånger det senaste halvåret. Första gången var i maj då två unga killar cyklade ikapp henne på en cykel och ryckte hennes väska.

– Efter det har jag försökt att ha alla värdesaker i fickorna. Men just den här dagen i november hade jag så mycket att bära.

Ingrid var på väg hem och trodde att hon var ensam när hon fick en kraftig knuff i ryggen och ramlade framåt, samtidigt som två unga män slet åt sig hennes väska och sprang därifrån.

– Jag har aldrig känt mig rädd, men nu är min känsla att jag vill flytta härifrån. Jag måste kunna röra mig som jag vill i mitt eget område. Jag vill inte sätta inomhus, säger hon.

Ingrid efterlyser fler poliser och vakter ute på gatorna.

– Så här kan det inte få vara. Det är hemskt. Folk måste kunna gå ut. Det får inte vara så att brottslingar bestämmer hur människor ska leva.

Fotnot: Britt-Marie och Ingrid heter egentligen något annat.

Polisen: ”Äldrebrott går i perioder”

Bästa sättet för äldre att skydda sig mot tjuvarna är, enligt polisen, att vara medveten om riskerna.

– Min uppfattning är att brotten mot äldre kommer och går lite i perioder, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.
Det kan handla om personer som plingar på och försöker lura sig in hemma hos någon eller försöker komma över koden till bankomatkortet i kön till minuten.

– Det är inte omöjligt att det är samma gärningspersoner som ligger bakom flera av den senaste tidens väskryckningar. Det är inte så många individer som är beredda att gå över gränsen och bli fysiska eller använda våld på det sättet, säger Magnus Nilsson.

Polisen upprörda över buskörningar i Kungsängen nattetid. Polis Magnus Nilsson parkeringsplatsen intill Kungsängens IP

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Men det mest effektiva sättet att förebygga den här typen av brott är att informera äldre så att de kan känna igen riskerna och vara vaksamma.

Därför samarbetar polisen med PRO och SPF i ett seniorråd.

– Det finns en stor oro bland våra medlemmar, säger Anita Gröning Persson, ordförande i SPF Järfälla.

En känsla som Bo Johansson, ordförande i PRO Jakobsberg, också känner igen.

– Det är ett ständigt och återkommande problem, och många utsätts för väskryckningar eller att det ringer på dörren.

PRO arbetar därför intensivt med att informera om hur man bäst skyddar sig.

Men Bo Johansson ser också ett annat problem.

– Tilliten till andra människor är viktig i ett demokratiskt samhälle. När vi uppmanas att vara misstänksamma försämrar det gemenskapen mellan människor och i förlängningen tror jag att det är skadligt för samhället, säger han.

LÄS MER: 

16 november: Kvinna utsatt för ny väskryckning

15 november: Brutala rån mot äldre kvinnor

13 november: Ryckte väska från 80-åring

5 november: Rånare snuvades på värdesaker

24 oktober: Ryckte guldhalsband av 90-åring

30 september: Ännu en kvinna rånad på halsband

23 september: Rånare ryckte halsband från kvinna