Kvinnorna tog makten över mattan i Tyresö

Veronika Engelmann, domare
Veronika Engelmann
Veronika Engelmann, domare
Veronika Engelmann håller koll på mattan
Diskriminerande tycker vissa.
Inspirerande säger andra.
Under tävlingen Copa Branca som arrangerades i Tyresö var det bara kvinnor som dömde matcherna – något som rörde upp känslor.

Den brasilianska Jiu jitsu-klubben Concrete BJJ i Tyresö arrangerade en tävling för utövare med vitt bälte och juniorer sista helgen i oktober.

Det var en stor tävling som pågick i två dagar i Wättingehallen – med enbart kvinnliga domare.

– Det här har aldrig hänt i Sverige innan, vi är först med att testa det. Det kan till och med vara så att vi är först i världen med att ha enbart kvinnliga domare, säger Abbas Reyhanian, som är en av grundarna till Klubb Concrete BJJ.

Manlig överrepresentation

Tanken är att få fler tjejer att bli intresserade av att döma och utöva brasiliansk jiu jitsu.

– Idag är det en överrepresentation av män bland domarna. Nio av tio är män. Genom att göra det här går vi i bräschen och visar att vi vill att kvinnliga domare ska få ta plats i Brasiliansk Jiu jitsu, säger Abbas Reyhanian.

Det här är kvotering

Veronika Engelmann

En av de sex domare som var med under helgens tävlingar var Veronika Engelmann, som även sitter med i Svenska brasilianska jiu jitsu-förbundet. Hon reste hela vägen från Hudiksvall för att vara med och döma.

– Det här är kvotering. Men ibland måste man göra så för att få effekt. Vi vill bredda domarkåren och få fler kvinnliga domare.

Vilken effekt kan initiativet få, tror du?

– Representation är jätteviktigt. Det betyder väldigt mycket att bara se kvinnliga domare, säger Veronika Engelmann.

Hon berättar att flera tjejer har hört av sig till förbundet efter tävlingen och visat intresse för att bli domare.

Rört upp känslor

Men tävlingen har skapat viss debatt. Abbas Rehyanian berättar att han fått ett antal mejl och reaktioner som varit kritiska och hävdat att det är diskriminering.

– Då har mitt svar varit att exkludering ibland kan innebära inkludering på sikt. Det är det som är tanken, säger Abbas Reyhanian.

Även förbundet har fått ta emot många kritiska reaktioner och formella klagomål.

– Det har rört upp en del känslor. Många anser att man inte ska kvotera in på det här sättet. Men vi har backning från Riksidrottsförbundet och Budo- och kampsport-förbundet som vill att vi ska satsa ännu mer på jämställdhet och det lutar vi oss tillbaka mot, säger Veronika Engelmann.

Domare BJJ

fr. v. Omid Azad, Neda Khezerian, Elina Moestam, Johanna Sand, Veronika Engelmann, Matilda Frycklund, Patricia Kazimierczak, Arash Javanbakht och Abbas Rehyanian på golvet. Foto: Niclas Drott