ANNONS

Kvinnors våld mot män ett stort problem

Arkivbild.
Arkivbild.
Mansjouren Akilles har under tre års tid stöttat män som utsätts för våld i nära relationer. Tanken är att de ska hjälpa män i norrortskommunerna men trycket är stort: de får samtal från hela Sverige.
ANNONS

En av Mansjouren Akilles främsta frågor är att synliggöra män som drabbas av våld i nära relation. Trots att problemet är stort är det få som har känner till hur utbrett det är att kvinnor utsätter män för våld.

– Mäns våld mot kvinnor är ett större samhällsproblem, utan tvekan. Men skillnaderna är inte stå stora som jag trodde, säger Anna-Karin Sundén som är brottsförebyggare i Sollentuna kommun. Hon har ett nära samarbete både med mansjouren Akilles och kvinnojourer.

Mäns våld mot kvinnor är oftare dödligt och mer långvarigt men i övrigt är skillnaderna inte så stora, enligt statistik från Brå.

Ett stort problem för mäns möjligheter att söka och få hjälp när de utsätts för våld är de maskulitetsnormer som finns i samhället.

– Det är absolut ett problem, det är inget snack om saken. Se bara till mig själv. jag hade aldrig ens tänkt på att killar kunde utsättas våld i relationer tidigare. Men när jag väl förstod hur utbrett problemet var övertygades jag om att vi måste arbeta tillsammans mot våldet. Oavsett vem som är förövare och och vem som utsätts är det ett fruktansvärt problem för den drabbade individen, säger Sundén.

Under internationella mansdagen den 19 november kommer det hållas föredag och diskussioner i Akilles nya lokaler i Brofästet Upplands Väsby. Efter tre år i Sollentuna har de nu flyttat dit. Men mansjouren kommer fortsatt vara ett stöd till våldsutsatta män i alla norrortskommuner.

– Men det brukar ringa män från hela Sverige. Trycket är stort, säger Sundén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.