ANNONS

Kvitton försvinner på Hemköp och Willys

Det ska dock fortfarande gå att få ett utskrivet kvitto för den som vill.
Det ska dock fortfarande gå att få ett utskrivet kvitto för den som vill.
Nu är det tack och hej till papperskvitton. I alla fall på Hemköp och Willys där det under våren ska gå att få sitt kvitto digitalt.
ANNONS

Enligt Svensk Handel skrivs det ut 1,7 miljarder papperskvitton varje år i Sverige – det motsvarar 60 000 träd. De flesta kvitton slängs dessutom direkt i papperskorgen.

För att förenkla, minska nedskräpningen – men framför allt för att spara på miljön så inför Willys och Hemköp nu digitala kvitton i alla sina butiker i landet.

– Det här gör vi inte av besparingsskäl utan av hållbarhetsskäl, vi slösar för mycket papper och vill in i den digitala världen helt enkelt, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Tekniken finns i dag utbyggd i alla butiker, och kopplas på under första halvåret 2018. I dag testar ett gäng anställda på Axfood tekniken, för att se att allt funkar som det ska.

Det ska dock fortfarande gå att få ett utskrivet kvitto för den som vill.

Kvittot på mailen

För att få ett digitalt kvitto så behöver man vara medlem hos Willys eller Hemköp och ha deras app nedladdad på telefonen. I appen kryssar man då i att man vill ha ett digitalt kvitto, och då skrivs helt enkelt inget kvitto ut när man handlar utan man får det istället skickat till sin mail. Kvittot sparas även i appen så att man kan gå tillbaka och titta på det i efterhand.

– Om kunderna i samtliga våra cirka 500 butiker skulle välja digitala kvitton skulle det betyda att vi sparar drygt 255 miljoner papperskvitton om året, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Enligt Claes Salomonsson så spar det också arbete för dem som sitter i kassan att slippa fråga varje kund om de vill ha ett kvitto.

– 90 procent av dem som handlar lite varor vill aldrig ha kvitto och hälften av dem som tar ett kvitto använder det aldrig utan stoppar det i fickan. Nu hoppas vi att fler butiker hänger på det här, säger han.

ANNONS
ANNONS