Kvitton på stulna smycken duger ej

Försäkringsbolaget antyder att Ahmed Elmorabits guldkvitton är falska. Konflikten är smärtsam, inte minst för att flera smycken hade stort affektionsvärde.
Försäkringsbolaget antyder att Ahmed Elmorabits guldkvitton är falska. Konflikten är smärtsam, inte minst för att flera smycken hade stort affektionsvärde.
I Kista förvarar många familjer guldsmycken hemma. Det kan innebära dubbelt besvär om tjuven är framme.

Två år efter inbrottet har familjen Elmorabit ännu inte fått pengar från försäkringsbolaget.

Det var en fredag i maj för två år sedan. Klockan 13 var det fredagsbön och Ahmed Elmorabit, vice ordförande i Husby islamiska kulturcenter, lämnade radhuset under ett par timmar.

Det räckte för inbrottstjuvarna som tog sig in genom det lilla köksfönstret i huvudhöjd. De länsade hemmet på pengar, pass, kläder, klockor, en bärbar dator – och familjens alla guldsmycken.

– De tog allt som gick att ta. Det var förfärligt, säger Ahmed Elmorabit.

Genom hemförsäkringen har familjen fått ersättning på cirka 15 000 kronor för kläder, dator och ”småsaker”. Men bolaget, Moderna försäkringar, vill inte ersätta familjen för guldsmyckena, värderade till flera hundra tusen kronor. Bolaget anser att familjen inte kan bevisa att de ägt dem.

Bland det 40-tal smycken som familjen begär ersättning för fanns Ahmeds bröllopsgåva till sin fru, ett guldbälte inköpt i Marocko 1980, värderat till 59 400 kronor.

– Det går inte att ersätta. Så fort jag tänker på det mår jag dåligt, säger Ahmed Elmorabit.

Han och dottern Norell Elmorabit visar upp kopior på foton från bröllopsfesten där Ahmeds fru bär bältet, och från andra tillställningar där hon bär några av de guldsmycken som nu är borta.

Många inköp har gjorts i familjens tidigare hemland Marocko, och kvittona innehåller både fransk och arabisk text. Originalkvitton och de foton som finns har skickats till Moderna försäkringar.

I ett brev till familjen skriver försäkringsbolaget att familjens kvitton ”inte följer de gängse normer som finns inom österländsk kultur, då latinsk och arabisk skrift blandas”, och att ”inget av de presenterade kvittona är utan tveksamheter”.

– Det enda jag kan säga är att fallet är under särskild utredning. Och det sker endast när vi misstänker brottslighet, säger Daniel Rakowski, gruppchef på Moderna trygghetsförsäkringar.

Är det konstigt att en butik i en före detta fransk koloni har fransk text på sina kvitton?

– Jag kan inte gå djupare i ärendet, men jag kan säga att det vi skriver i brevet har vi tänkt igenom, och utgår från att det kan hålla i en domstolsprövning.

Vad mer kan familjen göra än att visa kvitton och foton som styrker att de ägt smyckena?

– Vad vi gör av ärendet är i huvudsak mellan oss och kunden.

Varför har ni inte polisanmält ärendet om ni misstänker bedrägeri?

– Man utreder saken innan man gör en anmälan. En polisanmälan gör man endast om det känns fruktsamt, säger Daniel Rakowski.

Familjen Elmorabit har begärt att Moderna försäkringar ska ompröva ärendet, och väntar på ett slutgiltigt besked. Mycket mer kan de just nu inte göra, enligt Konsumenternas försäkringsbyrå:

Fotona och kvittona talar för att de ägt sakerna. Så först måste de styrka det så långt de kan. Sedan måste de få ett klart besked – betalar försäkringsbolaget eller inte? Får de nej ska familjen gå till advokat och utnyttja rättsskyddet i hemförsäkringen, säger Gunnar Olsson, chef på byrån.

Rinkeby-Kistas konsumentjurist Juan Colarte tycker att familjen hamnat i en knepig sits och menar att det är ett potentiellt mycket stort problem i hela Kistaområdet.

– Många har guld hemma. Det kan bli problem om man inte kan få ersättning när de blir stulna.

För familjen Elmorabit har det tidigare varit självklart att ha smyckena hemma.

– Vi är araber och vi förvarar guld hemma, inte i bankfack. Men från och med nu får vi väl göra det, säger Norell Elmorabit.

Fakta

Kraftig ökning