Kyla ingen garanti för säker tur på is

Isarna i Upplands Väsby kommun är svaga, så ge dig inte ut utan en iskunnig person.

Det rådet ger Friluftsfrämjandet i Norrviken.

De senaste dagarnas snöväder med några minusgrader kan lätt ge intrycket av att isarna är tjocka och stabila – men den bilden ljuger. Faktum är att det är det tunna lager av snö som ligger på isen som hindrar den från att växa till sig.

Det säger Staffan Dahlström, ledare och israpportör vid Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Norrviken. Han bevakar isläget dagligen och konstaterar att isarna inte är att lita på.

– Nej, ska man ge sig ut på isen för att promenera eller åka skridskor så ska man absolut inte göra det ensam. Det kan sluta illa om oturen är framme.

Helt mörkt är det dockinte för den som är sugen på en promenad på isen. På vissa delar av Mälaren har det frusit till bra, men ger man sig ut där gäller det att ta reda på vilka partier som är tunnare än andra.

På Oxundasjön och Fysingen ska isen till stora delar hålla vid det här laget. Likaså på Norrviken och Vallentunasjön. Iskunniga har i rapporter berättat att de har åkt från Kungsängen, via Upplands Väsby till Sigtuna och Uppsala. Men här och var har isen varit för tunn så då har de har tagit sig fram på land, för att sedan fortsätta på mer stabil is.

Staffan Dahlström menar att det bästa är att ha en mycket iskunnig person med sig eller att ansluta sig till exempelvis Friluftsfrämjandet eller någon annan organisation som arrangerar turer, kan isar och har koll på läget.

– Men ger man sig ut utan iskunnigt sällskap så måste man ha åtminstone ispik, isdubbar och en ryggsäck med nödvändig utrustning.

Fakta

Ombyte i vattentäta påsar

Du bör ha med dig en ryggsäck med fullständigt ombyte i vattentäta påsar.

Ryggsäcken bör också innehålla midjerem och grenrem, isdubbar, visselpipa och livlina med karbinhake.

Tänk på att is med tunt snötäcke kan vara mycket svag.

Isen är inte jämntjock. Strömmar och olika djup påverkar tjockleken.

Källa: Friluftsfrämjandet