Kylan sinkar vårplanteringen

Blommorna som ska försköna Sollentuna i vår och sommar har odlats i Skallebergs handelsträdgård. Nu är de alltså redo att flytta ut.
Blommorna som ska försköna Sollentuna i vår och sommar har odlats i Skallebergs handelsträdgård. Nu är de alltså redo att flytta ut.
De försenades av kylan men nu är blommorna äntligen på väg. I veckan fylls kommunens rabatter på med färgglada växter.

– Jag hoppas att blomstren kan ge Sollentunaborna lite vårkänslor, säger parkförvaltaren Helena Åkerlindh.

En färgglad blandning mellan högt och lågt, så beskriver parkförvaltaren Helena Åkerlindh årets blomarrangemang som ska pryda kommunens rabatter och krukor. Det blir påskliljor, förgätmigej, penséer, tulpaner och mycket annat.

Planeringen har pågått ända sen i vintras och nu börjar alltså grovjobbet. I veckan ska allt köras ut till rabatter och urnor runt om i Sollentuna.

Olika områden i kommunen får olika färgscheman.

Urnorna kring Sollentuna torg kommer att ha röda och vita blommor. Även Rotsunda torg kommer att målas i rödvitt. I slottsparken blir det creme-, brandgul- och blåfärgade blommor. Vid fontänen vid slottet kommer blommorna att vara blå och cremefärgade. Mässrondellen och Sofielundsrondellen ska fyllas med blandade tulpanlökar.

– Kanske blir blommorna lite extra uppiggande efter en så lång vinter och kall vår, säger Helena Åkerlindh som tillsammans med sin kollega Hanna Emilsson är ansvarig för kommunens blommor och rabatter.

Men allt har inte gått som på räls. Kommunens blommor är försenade i år. Arbetet brukar starta under vecka 14 men i år dröjde det alltså till vecka 16.

Och inte ens nu är det säkert att blommorna kommer att trivas ­särskilt bra i vädret.

– Det är jättetrist att det är försenat men så blir det ibland, säger Helena Åkerlindh.

Kommer blommorna att överleva?

– Ja det är nog ingen risk att de dör. Det kommer fortfarande att vara några dagar med minusgrader men blommorna brukar kunna klara sig hyfsat bra. Men det är alltid ”risky business” med sådant här konstigt väder.

Blommorna är efterlängtade och brukar vara ett uppskattat inslag i Sollentuna, men Helena Åkerlindh tror att folk har förståelse för varför växterna dröjer lite i år.

– Folk förstår läget. De kan ju inte plantera egna blommor på balkongen heller på grund av kylan så de har nog överseende, säger hon.

Kanske blir blommorna lite extra uppiggande efter en så lång vinter.Helena Åkerlindh, ­parkförvaltare