ANNONS

Kylen som ger chans att göra klipp – och ska minska svinnet

Karma, matapp, Solna centrum
Karmas Ludvig Berling ser kylskåpet som en ny kanal att nå kunder. Fram till vecka sju står kylen på plats inne i Solna centrum.
På hyllorna står frukt, grönsaker, kött och mejeriprodukter med kort datum som säljs till halva priset. Det rosa kylskåpet i Solna centrum ska bidra till att minska matsvinnet.
ANNONS

Har du också undrat varför det i vimlet i Solna centrum har dykt upp ett rosa kylskåp med matvaror? Det är företaget Karma, vars affärsidé är att minska matsvinnet, som ligger bakom idéen med kylskåpet, som fylls med produkter av nätmatbutiken Fodi. När Mitt i spanar in kylen vid lunchtid en vardag är det ännu glest på hyllorna, men bland annat filmjölk, köttfärs och blodpudding finns att köpa till halva priset.

Karma, matsvinn, Solna centrum

Bland annat filmjölk fanns till försäljning när Mitt i spanar in kylskåpet. Foto: Nils Jönsson

I ett försök säljs svinnvaror, till exempel produkter nära bäst före-datum, som grönsaker, frukt, mejerivaror och kött till reducerat pris från kylskåpet. Målet är att bidra till att färre varor slängs genom att helt enkelt underlätta för konsumenter att köpa mat som har blivit över. Karma har tidigare ställt upp liknande kylskåp i ett tjugotal mataffärer i landet, men det här är första gången det placeras på allmän plats. För att handla är kunderna hänvisade till Karmas app.

– Vi arbetar aktivt för minskat matsvinn genom olika satsningar och har under hösten sålt svinnvaror i en pop-up-vagn som har rullat på gatorna i västerort. Samarbetet med Karma och Solna centrum är en perfekt fortsättning på vårt arbete med att minska matsvinnet, säger Jonas Axelsson, marknadschef på Fodi i ett pressmeddelande.

Reporter testar: Så är det att leva på matsvinn

– Med kylskåpet utställt på allmänna platser skapar vi en helt ny kanal för producenter, grossister och livsmedelsbutiker online att kunna nå konsumenter med sitt matsvinn, säger Ludvig Berling, medgrundare av Karma i samma pressmeddelande.

Ludvig Berling, medgrundare Karma

Ludvig Berling. Foto: Pressbild

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.