ANNONS

Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Kymlinge station har lockat många. Men det är förbjudet att ta sig in på stationen utan att få ett godkänt.
Kymlinge station har lockat många besökare fast den inte är tillgänglig för allmänheten.
Tunnelbanan i Stockholm gömmer flera hemligheter.
En plats som flera lockats till är Kymlinge station i Sundbyberg.
Stationen ekar i dag tom och platsen har gett upphov till flera spökhistorier.
ANNONS

Mystiska platser balk

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 5.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Mystiska platser balk

Stockholm kryllar av mystiska platser.

Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar.

Detta är del 5.


På Kymlinge station finns inga biljettluckor, rulltrappor, hissar eller annan utsmyckning. Där finns en råkonstruktion som byggdes på 1970-talet.

I dag susar tåg förbi på väg mot Akalla utan att stanna.

I dag susar tåg förbi Kymlinge station på väg mot Akalla. Foto: Sara Kollberg.

I dag susar tåg förbi Kymlinge station på väg mot Akalla. Foto: Sara Kollberg.

Gett upphov till spökhistorier

Stationen ligger i ett stort motionsområde, Ursvik, mellan Hallonbergen och Kista i Sundbyberg kommun. Planen var att myndigheter skulle ha kontor där på 70-talet, men i stället placerades de ut i landet. Den halvfärdiga stationen lämnades kvar inför eventuella förändringar i framtiden i området.

På Kymlinge station finns inga biljettluckor, rulltrappor, hissar eller annan utsmyckning.

På Kymlinge station finns inga biljettluckor, rulltrappor, hissar eller annan utsmyckning. Foto: Okänd / Wikimedia commons.

Kymlinge station står i dag övergiven och från SL:s håll finns inga planer på att ta stationen i drift.

– Vi har ingen anledning att göra det om kommunen inte vill satsa på området, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Kymlinge station ligger i ett stort motionsområdet, Ursvik, mellan Hallonbergen och Kista i Sundbyberg kommun

Kymlinge station ligger i ett stort motionsområdet, Ursvik, mellan Hallonbergen och Kista i Sundbyberg kommun. Foto: Sara Kollberg.

Platsen har med åren även gett upphov till spökhistorier. Den mest kända är silverpilen, ett silverfärgat tunnelbanetåg som körs utan förare och stannade på Kymlinge station där overkliga passagerare klev av och försvann in i dimman.

Tunnelbanan osar mystik

Men Kymlinge är inte den enda stationen i Stockholms tunnelbanenät som osar mystik. Hållplatsen Universitetet på röda linjen har en uppgång som aldrig öppnade. Den används i dag som en nödutgång och bakom dörrarna finns en trappa i naken betong som leder ut i det fria på Svante Arrhenuis väg.

En annan hållplats är Kungsträdgården. Där finns en underjordisk trädgård med flera skulpturer och en grön mystisk port, som många nog gått förbi och undrat vad som gömmer sig bakom den.

– Porten är en del av konsten och det finns ingenting bakom den. Den kommer ifrån de fantastiska hus som låg vid Kungsträdgården på 1600-talet innan de revs, säger Claes Keisu.

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Lista

Här är fler platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.