Kyrkan där flest säger ja

De flesta som viger sig i Tyresö kyrka är från Tyresö eller har en koppling till Tyresö. ”Vi märker att folk här har en tydlig känsla för sin kyrka”, säger komminister Cristina Olsson.
De flesta som viger sig i Tyresö kyrka är från Tyresö eller har en koppling till Tyresö. ”Vi märker att folk här har en tydlig känsla för sin kyrka”, säger komminister Cristina Olsson.
Tyresö kyrka är Sveriges kärlekskyrka med stort K. Här säger flest par ja till ett liv tillsammans.

– Det är en fantastisk glädjedag som vi är tacksamma över att få vara med och dela, säger komminister Cristina Olsson.

Många tror kanske att Skansen är den plats där flest gifter sig i Svenska kyrkans regi – men det stämmer inte. Vanligast är faktiskt att folk avger sina äktenskapliga löften i sitt eget hem. Därefter kommer kapellet på Arlanda flygplats och först på tredje plats hamnar Skansen.

Men tittar man enbart på vilka kyrkor som är populära ligger Tyresö kyrka i topp – i Stockholms län och i landet. Cristina Olsson, komminister i kyrkan, gissar att det förmodligen är både miljön utanför och den inne i kyrkan som lockar.

– Vi har ju en slottspark alldeles intill och det finns många lämpliga festlokaler i närheten, både för stora och små sällskap. Kyrkan i sig är ljus och lagom stor. Och så har vi ju den fantastiska trappan, som brudparet kan komma ut till efter vigseln, säger hon.

För att få viga sig en lördag under sommaren, då den stora bröllopssäsongen drar i gång, bör man åtminstone ha hört av sig före jul året innan.

För att tillmötesgå många par som möjligt finns det därför lördagar då en och samma präst leder fem vigselgudstjänster efter varandra. Och då gäller det att vara väl förberedd.

– Det ska ju vara personligt, det är vi väldigt måna om och paren ska känna att det är deras 45 minuter. Men har man bara haft ett samtal med dem innan och antecknat ordentligt är det enkelt att läsa på mellan vigslarna, säger hon.

En sedan länge pågående trend är, enligt Cristina Olsson, att paren vill styra över händelseförloppet i kyrkan och även om det inte är ofta så förekommer det att hon får frågan om hon kan nämna Gud så lite som möjligt.

– Men då brukar jag förklara att det faktiskt är en naturlig del av en kristen vigsel. Jesus satte kärleksbudskapet högst och det brukar alla par förstå, säger hon.

Ytterligare en trend är att paren i allt högre utsträckning väljer bort traditionella visor och psalmer till förmån för modern musik. Inte ens Mendelssohns bröllopsmarsch är helig. Det har Cristina Olsson och hennes prästkolleger ingen synpunkt på, men när paren vill ersätta kyrkomusikerna med spellistor från Spotify försöker de påverka paren att tänka om.

– Visst får de använda Spotify, men våra musiker kan lära sig att spela i stort sett allt. Vi har ju helt fantastiska musiker, säger hon.

Cristina Olssons finaste minne är från en vigsel av ett par som hon pratade mycket med före. De hade sökt länge och nästan gett upp hoppet om att någonsin hitta en livskamrat.

– För dem var det inte självklart att hitta en partner och deras tårar berörde, säger hon.

Personligen föredrar hon de mindre vigslarna för att hon då får mer kontakt med paret under gudstjänsten. Men alla vigslar är fina på sitt sätt, tycker hon.

– Man går in i den där fantastiska glädjen över att de vill säga ja till kärleken, säger hon.

Fakta

Så många par vigdes 2013