ANNONS

Kyrkan öppnar evakueringsboende i Eriksberg

Migrationsverket har godkänt att lokalen i Eriksberg blir evakueringsboende för asylsökande.
Migrationsverket har godkänt att lokalen i Eriksberg blir evakueringsboende för asylsökande.
Botkyrka församling öppnar sina lokaler i Eriksberg för asylsökande. Förberedelserna är i full gång för boendet som öppnar nästa vecka.
ANNONS

I början av nästa vecka startar Botkyrka kommun ett evakueringsboende i Eriksberg, där asylsökande kan bo en kort tid innan de flyttar vidare till någon av Migrationsverkets lokaler. Det är Svenska kyrkan som erbjudit kommunen att använda lokalen som är ett gammalt församlingshem med plats för 30 personer.

Sven Gunnarsson, kyrkoherde i Botkyrka församling, berättar att det kom en förfrågan från biskopen till församlingarna om att hjälpa till eftersom situationen var akut och människor behöver tak över huvudet. Han skickade då ut en förfrågan till cheferna inom Botkyrka församling, tillsammans med en kopia till kommunen – som nappade direkt.

– För mig som människa och som församling är det självklart att vi ska ställa upp. Vi möter sådan stor längtan hos människor efter att ställa upp och kan vi frigöra resurser från vår organisation vill vi göra det, säger Sven Gunnarsson.

Församlingen lånar ut lokalen och kommunen står för bemanningen och driften av boendet. Tanken är att lokalerna ska upplåtas i tre-fyra månader till att börja med, och därefter kan beslutet komma att omprövas om det fortfarande finns ett behov.

– Vi kommer att ordna meningsfulla aktiviteter för de som bor på boendet, säger Sven Gunnarsson.

Han berättar att handläggningen gått mycket snabbt. Efter mindre än en vecka hade kommunen och Migrationsverket gett sitt godkännande.

Nu pågår arbetet med att förvandla lokalen till boende. Under onsdagen informerades skolan och de boende i området om nyheten och på torsdagen gick kommunen ut med information på sin hemsida.

Linda Folke som är projektledare för Botkyrka kommuns evakueringsboenden berättar att kommunen inte har fått särskilt mycket reaktioner än.

– Vi hade en förälder som ställde frågor om hur det kommer att bli och rektorn på skolan som sa att vi kunde låna skolgården när de inte är där. Det har varit väldigt tyst, säger Linda Folke.

ANNONS

Det är oklart hur många asylsökande personer som flyttar in i lokalerna i nästa vecka.

– Det vet vi inte, det är Migrationsverket som bestämmer och de har fått information om att vi öppnar på måndag.

I början av oktober fick Botkyrka kommun i uppdrag av Migrationsverket att inventera tillfälliga lokaler för asylsökande (evakueringsplatser) för att ha beredskap att ta emot asylsökande om myndighetens egna lokaler inte räcker till. Det formella beslutet om evakueringsboenden i Botkyrka, med totalt 100 platser, fattades av kommunstyrelsen i mitten av oktober.

– Politikerna har beslutat om 100 platser och med de här platserna kommer vi att ha 80 platser, säger Linda Folke.

Kommunen driver i dag ett evakueringsboende i Tullinge med plats för 50 personer. Den lokalen kommer att byggas om och planeras att tömmas i januari nästa år. Kommunen tittar på nya lokaler, men inget är officiellt i nuläget, enligt Linda Folke.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.