Kyrkan satsade på resa

I Bollmoradalens kyrka finns församlingens kansli och kyrkogårdsförvaltning. Men i helgen var de utomlands på resa.
I Bollmoradalens kyrka finns församlingens kansli och kyrkogårdsförvaltning. Men i helgen var de utomlands på resa.
I helgen var 18 personer från Tyresö församling på blomstermässa i Holland. En resa som kostade 176 000 kronor. Samtidigt har elva anställda sagts upp på grund av dålig ekonomi.

För bara några veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om hur Tyresö församling sagt upp elva personer på grund av dålig ekonomi. Bland annat innebär det att fritidsklubbarna i Trollbäcken och Bollmoradalen läggs ner och kyrkans populära öppna förskolor får sämre öppettider.

– Det är sorgligt att behöva säga upp folk, men vi måste gasa och bromsa samtidigt, säger kyrkoherden Michael Öjermo.

Det han syftar på är att 18 personer från kyrkogårdsförvaltningen och från församlingens kansli i helgen åkte på en inspirationsresa till en blomstermässa i Holland. Syftet var att få inspiration till den nya begravningsplatsen vid Tyresö kyrka som ska invigas i september.

– Omsorg och utbildning är viktigt för de i personalen som är kvar, vi måste fortsätta göra saker för dessa, förklarar Michael Öjermo.

Han tycker inte att resan kom olägligt.

– Nej, vi är en stor organisation och måste värna om personalen och låta arbetet med den nya begravningsplatsen fortgå.

Michael Öjermo var själv med på resan till blomstermässan Floriaden i Holland. Även Tyresös församlings informatör David Neveling var där. Lokaltidningen Mitt i talade med dem innan de åkte i väg på resan i torsdags.

– Resan är en arbetsresa för att få idéer och inspiration till den nya begravningsplatsen. Vi ska besöka mässan i två dagar och sedan sitta och diskutera upplevelserna från mässan. Vi är åter på söndag, sa David Neveling då.

Han förklarar att resan planerades redan för ett år sedan.

– Det är så klart olyckligt att resan kommer samtidigt som församling måste skära ner. Men begravningsverksamheten måste fungera, det är ett uppdrag vi inte kan prioritera bort.

Att församlingen sagt upp elva personer beror på ett ekonomiskt underskott som uppstått i och med att medlemmarna blir allt färre.

– Tidigare har intäkterna täckt våra utgifter. Men nu ser vi ett underskott och måste anpassa oss.

Resan för de 18 personerna gick totalt på 176 000 kronor. På frågan om verkligen alla hade behövt åka för att få inspiration till blomsterarrangemang svarade David Neveling att de arbetar i ett team.

– Det är viktigt att alla åker för att alla ska få en helhetsbild av hur den nya begravningsplatsen ska se ut, menar han.

De 18 personerna tittade i Holland på plantanläggningar och blommor som ska pryda den nya begravningsplatsen, som man ska anlägga eftersom det finns behov av fler gravplatser i Tyresö.

– Vi är försiktiga med kostnaderna. Resan är en arbetsresa, och inga fler sådana gruppresor är planerade framöver, säger David Neveling.

Fakta

Behöver hämta inspiration

Den nya begravningsplatsen vid Tyresö kyrka invigs den 15 september.

Resan till blomstermässan Floriaden arrangerades som en del i arbetet med begravningsplatsen, enligt församlingens informatör David Neveling.

Totalt har Tyresö församling ett 70-tal medarbetare. Efter nerskärningarna blir cirka 60 tjänster kvar.

Resan varade i fyra dagar och kostade 176 000 kronor.

Källa: Tyresö församling