Huset på Armfeltsgatan 2–12 sticker ut i den bitvis enhetliga bebyggelsen på Gärdet.

I den norra delen ligger Olaus Petri kyrka, resten av huset består av hyreslägenheter.

Arkitekt var Peter Celsing och huset är blåklassat av Stadsmuseet, vilket innebär den högsta skyddsklassningen och ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”.

– Det här huset är ett genomarbetat­ samkonstverk där alla delar är samordnade till en skön helhet, inte minst interiört. Det är jättefint, säger­ byggnadsantikvarien Vicki Wenander som varit verksam i Stockholms inner­stad under många år.

Fastighetsägaren säger att de kan återbruka vissa delar, som bänkskivor i teak – men inte hela köken.

Fastighetsägaren säger att de kan återbruka vissa delar, som bänkskivor i teak – men inte hela köken.

Pekka Pääkkö

Fastigheten har också, enligt­ Oscars församling som äger huset, ett stort renoveringsbehov. Planerna har dock gjort flera hyres­gäster oroliga.

Den stora vattendelaren är köken. Där vill församlingen riva ut originalskåpen från slutet av 1950-talet – som även de ritades av Celsing – och sätta in helt nya kök med snickerier och vitvaror.

”Hål i huvudet”

Vicki Wenander, som blivit­ anlitad av hyresgästerna för att göra ett antikvariskt utlåtande­, skräder inte orden när det kommer på tal.

– Det vore faktiskt en kultur­historisk katastrof om de här köken åker ut och om den planerade renoveringen leder till fler förändringar som försvagar byggnadens kulturhistoriska karaktär. Och oavsett vad man tycker om de kulturhistoriska värdena är det hål i huvudet ur ett hållbarhetsperspektiv att riva ut fungerande inredning.

Äter upp pensionen

Enligt en enkät som församlingen låtit göra har 17 hyresgäster svarat att de vill behålla de befintliga köken, medan sju har uppgett att de föredrar nya kök.

– Skåpen är bra, det gör mig ledsen att hyran ska gå upp för något som är onödigt, säger en av hyresgästerna som Mitt i har pratat med.

En annan fråga handlar om valet mellan att behålla det befintliga elementet i badrummet, eller installera elektrisk golvvärme. Där har 22 hushåll röstat för det förstnämnda alternativet, där värmen ingår i hyran, medan tre hushåll har svarat att de vill ha golvvärme som går på hyresgästernas egen elräkning och dessutom medför en extra hyreshöjning.

– Om hyran skulle höjas med 50 procent skulle den motsvara hela min pension. Hur det än blir kommer jag att behöva leva på sparpengar, säger hyresgästen.

Huset på Armfeltsgatan ritades av Peter Celsing. Det innehåller ett 30-tal hyresrätter – och Olaus Petri kyrka.

Huset på Armfeltsgatan ritades av Peter Celsing. Det innehåller ett 30-tal hyresrätter – och Olaus Petri kyrka.

Pekka Pääkkö

Hur stor höjningen blir återstår att se. Flera hyresgäster som Mitt i pratat med befarar höjningar på 30 procent eller mer. Församlingen vill dock inte kommentera några siffror.

”Med en så omfattande renovering kommer hyrorna att behöva höjas men som sagt, nivån på höjningen kommer ju att förhandlas enligt de regler som gäller på hyresmarknaden”, skriver Leif Syrstad (Borgerligt alternativ), ordförande i församlingens arbetsutskott, i ett mejl till Mitt i.

Enhetlig standard

Mejlet avslutas med en generell­ uppmaning i sid­foten om att inte skriva ut det, av hänsyn till klimatet.

Uppmaningen ligger i linje med Svenska kyrkans ambitiösa klimatmål där det står att kyrkan ska eftersträva resurseffektivitet, återbruk, cirkulära­ lösningar och lågt klimatavtryck i största möjliga­ mån vid inköp och konsumtion på alla nivåer.

Leif Syrstad menar dock att det är tveksamt om det går att återbruka de gamla köken, dels på grund av skicket, dels på grund av att församlingen vill ha en ”enhetlig standard på samtliga kök”.

”De befintliga köken kommer därför att bytas ut men tidstypiska delar kommer­ att återanvändas så som nuvarande­ bänkskivor i teak”, skriver han.

En oberoende antikvarie kallar det för en kulturhistorisk katastrof om köken åker ut. Hur ser du på det?

”Vi har haft byggnads­antikvarisk kompetens med sedan projektstarten och ingen av de anlitade från tex Tyréns och White arkitekter har sett detta som en katastrof eftersom köken behöver renoveras till modern standard.”