Min lokala hjälte

Kyrkans förskolor läggs ned

Kyrkans förskola Kvarnen
Förskolan Kvarnen, som ligger intill Lidingö kyrka, är en av tre förskolor som försvinner.
Carina Nilsson, kyrkoherde i Lidingö församling.
Carina Nilsson, kyrkoherde i Lidingö församling.
Under torsdagen kom beskedet många fruktat. Lidingö församling lägger ner sina tre förskolor.

Beslutet togs under ett extrainkallat möte i kyrkofullmäktige under torsdagen. Samtliga tre förskolor, Bodals deltidsförskola, förskolan Prästkragen och Kvarnens förskola, läggs ned.

– Det är självklart mycket sorg, säger kyrkoherde Carina Nilsson.

Verksamheten har under en längre tid kämpat med stort underskott. Det handlar bland annat om att barnomsorgspengen inte följt med samhällets löneutveckling.

Berör cirka 40 barn

– Då måste man skjuta till medel från kyrkoavgiften och det i samband med svårigheterna att rekrytera personal och att kraven på huvudman för förskola har skärpts gör att det inte går längre, säger Carina Nilsson.

Totalt berörs ett 40-tal barn och 14 tjänster.

– Alla är ledsna. Samtidigt har vi följt den här processen. Det har varit en lång process och första beskedet kom i oktober.

Blir kvar hela våren

Församlingen samverkar med Lidingö stad för att se till att barnen får plats på andra förskolor i kommunen. Dessutom ska församlingen samverka med arbetstagarorganisationerna och förhandla med fackförbund och personal.

När det sista barnet måste sluta på förskolorna är inte klart ännu – men förskoleverksamheten kommer att fortsätta under hela våren.

– Det finns inte en chans att det går fortare, säger Carina Nilsson.

Den öppna förskolan i Breviks kyrka påverkas inte av beslutet.

 

LÄS MER: