Nästa år ska kyrkans hemlighet avslöjas

Åsa Berger spanar in i den lilla nischen.
Åsa Berger spanar in i den lilla nischen.
Fragmentet som hittades.
Fragmentet som hittades.
Vad gömmer sig bakom – eller snarare inuti – utbuktningen?
Vad gömmer sig bakom – eller snarare inuti – utbuktningen?
I januari 2016 hittades en hittills okänd runsten – inne i Solna kyrka. Men kyrkan kan dölja fler hemligheter än så.

Vid en inventering av Solna kyrka i slutet av januari gjordes ett sensationellt fynd. En hittills okänd 1000-årig runsten hittades inmurad i en nisch bakom altaret.

Arkeologerna jublade av glädje – att hitta en ”ny” runsten gör man kanske bara en gång i sin yrkeskarriär, berättade de för Mitt i Solna.

Runstenen, som bestod av två fragment av en större sten, var gjord av röd sandsten men delvis övertäckt med ljus kalkputs, vilket gjort den svår att upptäcka. På det större fragmentet kunde man uttyda ”…resa denna sten…” och på det mindre syntes en bågböjd ornamentsslinga.

Men som om runstensfyndet i januari inte var nog – kyrkan visade sig kunna dölja fler skatter än så. Bakom en dörr i vapenhuset upptäckte arkeologerna tydliga konturer av en större inmurad sten täckt av kalkputs. Vad som finns därunder är ett mysterium värdigt en Dan Brown-roman.

Att få fram stenen kostar en del pengar, men kanske får vi ett svar på gåtan under 2017? Göran Ridnert, fastighetsförvaltare på Solna församling, hoppas på det.

Under året som gått har man ansökt om tillstånd hos Länsstyrelsen och förhoppningen är att mysteriet ska få en lösning 2017.

– Vi ska kontakta en stenhuggare så fort alla tillstånd är klara, säger han.

Vad tror du döljer sig bakom utbuktningen?

– Vi tror att det är någon typ av sten uppsatt där. Förr så fäste man in stenar, kanske äldre gravstenar, i murarna. Man trodde att det hade en magisk effekt, en positiv inverkan, lite som en lyckoamulett. Det kan vara en sådan som sitter kvar.

Oavsett vad som gömemr sig i väggen är det hela mycket spännande, konstaterar han.

– Det är kul att det finns sånt i kyrkan som inte är färdigupptäckt. Fast, det kan ju vara ingenting också…

Fortsättning följer 2017!