Kyrkans sittplatser tog slut

Tyresöborna levererade. På bara åtta timmar fick kommunen in mycket av det som behövs för att starta ett mindre evakueringsboende i en av Kvarnhjulets lokaler.

Även intresset för att jobba som volontär var stort. Kyrkans sittplatser räckte inte till.

Även om det i förra veckan fortfarande behövdes fler madrasser, hygienartiklar och varma skor var personalen på kommunens tillfälliga mottagningsplats överväldigade av Tyresöbornas respons.

– Vi har bara haft öppet i åtta timmar och har redan mycket av det vi tror att vi behöver. Folk stod och köade när vi öppnade i onsdags. Det är magiskt och värmer så gott, säger Lena Riddervold, ansvarig för kommunens och Tyresö församlings gemensamma insamling.

Några av dem som under torsdagen ville lämna några kassar med filtar, leksaker och kläder var Erik Sikström och sönerna Melvin, 5 och Leon, 2.

– Vi fick höra talas om att det behövdes saker här för att en av killarnas kompis mamma jobbar här. Killarnas storebror har också pratat väldigt mycket om att han vill hjälpa till och man hittar ju alltid grejer som man kan bidra med, säger Erik Sikström.

Migrationsverket har via länsstyrelserna bett samtliga kommuner att se över om de kan ordna så kallade evakueringsplatser i väntan på att Migrationsverket kan ta fram andra platser. Tyresö har här meddelat att man från och med den här veckan kan bidra med 50 sovplatser i ett av kulturhuset Kvarnhjulets lokaler. I slutet av förra veckan var det dock fortfarande oklart när de första flyktingarna kommer och när boendet ska börja användas.

– Vi vet bara att vi får ett varsel 24 timmar innan, säger Britt-Marie Lundberg Björk, chef på kommunens utvecklingsförvaltning.

För att kunna fylla lokalen med sovplatser vädjade man i förra veckan till Tyresöborna om hjälp och det var det som insamlingen syftade till. För att också informera om hur Tyresöbor och andra kan hjälpa till i det tillfälliga evakueringsboendet anordnade kommunen och Tyresö församling under torsdagskvällen ett möte i Bollmoradalens kyrka.

Från kyrkans sida hade man väntat sig högst ett 50-tal besökare och gjort motsvarande antal wraps att bjuda på. Det kom drygt 200.

”Fy tusan vad underbart”, hördes en besökare säga när hon gick in i den fullsatta kyrkosalen. Även Ragnhild Bohman från Trollbäcken var förtjust.

– Så klart att man vill hjälpa till så mycket man kan. Jag tänker att jag kan se till att det finns bestick och tallrikar, säger hon.

På Tyresö församling som organiserar volontärarbetet ser man framför sig att de som vill arbeta som volontärer skriver upp sig på tretimmarspass. Evakueringsboendet ska vara bemannat från 8 till 20 och det behövs 16 volontärer per dag. Under natten tar ett vaktbolag över tjänsten. Maten ska Nyboda skolas kök stå för.

– Vi tänker oss att volontärerna kan hjälpa till att ta fram startpaket med hygienartiklar, ordna aktiviteter, bidra med vägledning, till exempel förklara hur man tar bussen, ställa fram frukost, hjälpa till med telefoner och telefonkort, säger Britt Marie Lundberg Björk.

Kyrkoherde Michael Öjermo avslutade mötet:

– Vi har ju ingen aning om hur det här kommer att bli och förmodligen blir det tjafs, men det är så livet är. Det viktigaste är att Tyresö står för ett mänskligt mottagande. Går vi in i det med den inställningen, då går det bra, säger han.

Fakta

Bakgrund flyktingkrisen i Sverige

Förra året slutade antalet asylsökande i Sverige på drygt 80 000 personer.

I år är antalet asylsökande nu uppe i nära 90 000 och har de senaste veckorna ökat snabbt med nära 10 000 asylsökande per vecka.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson sa i SVT i förra veckan att han ser ett scenario med 150 000 asylsökande i år.

Migrationsverket bedömer att det nationellt sett finns behov av minst 60 000 nya, tillfälliga boendeplatser för asylsökande.

Tyresö bidrar tills vidare med 50.

Fakta

Här uppdateras informationen

www.tyreso.se

www.tyresoforsamling.se. Här finns också webbformulär för dem som vill anmäla sig för volontärarbete.

Facebooksidan Volontär för flyktingmottagande i Tyresö