Kyrkans sopplunch är dagens mål för allt fler

Lena Bernell, Maria Svennebring och Mats Rodius deltar i sopplunchen på Turebergskyrkans kafé.
Lena Bernell, Maria Svennebring och Mats Rodius deltar i sopplunchen på Turebergskyrkans kafé.
Hemmagjord soppa lockar allt fler till Turebergskyrkans lunchkafé.

Både affärsfolk och bättre behövande välkomnas - en del besökare får lunchen gratis.

– Det är alldeles tipptopp här. Ibland kommer jag hit flera gånger i veckan, jag har fått många vänner inom kyrkan, säger Mats Rodius.

Han är en av lunchgästerna på Café Blå, Turebergskyrkans kafé i Sollentuna centrum som ordnar sopplunch varje onsdag, torsdag och fredag.

Lunchen, för dagen sparrissoppa, kostar 50 kronor. De allra flesta besökarna, både sjukskrivna och yrkesarbetare, betalar för sig och får då äta hur mycket de vill.

Samtidigt som en del gäster lägger någon tia extra då och då bjuder kyrkan de som inte kan betala för maten. Vissa veckor har alla råd att betala för sig, men trenden är tydlig.

Sedan något år tillbaka besöker allt fler både kaféet, med sina jämförelsevis billiga luncher, och kyrkans olika verksamheter.

Något som Lena Bernell, Turebergskyrkans chef, delvis tror beror på att fler och fler Sollentunabor behöver kyrkans stöd.

– Samhällsklimatet har hårdnat. Det här är en öppen mötesplats. Vi märker att allt fler faller mellan stolarna hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen till exempel. Här kan lunchgästerna prata med en diakon under lunchen om de behöver, säger Lena Bernell.

– En del som kommer hit ofta pratar med varandra. När det är som bäst hittar gästerna varandra, säger kaféansvariga Maria Svennebring.

Att luncherna är gratis för bättre behövande betyder inte att de får gratis lunch varje dag.

Om besökaren återkommer flera gånger försöker en diakon att prata med personen, för att se om de bakomliggande, ekonomiska problemen går att lösa.

Vid varje lunch säljs mellan 40 och 80 portioner och de besökare som Lokaltidningen Mitt i träffar på uppskattar den lugna atmosfären.

Sopporna verkar till och med vara så pass populära att kyrkan funderar på att ge ut en kokbok med de bästa sopprecepten. Just nu sitter Lena Bernell och väljer ut vilka av de uppåt 100 recepten som ska få plats i boken.