Min lokala hjälte

Ja till kyrkbygge väcker starka känslor

Tom de Wrang, ordförande i Skärholmens hyresgästförening, och Anders Petersson, ordförande i Bredängs utvecklingsråd, vid tomten där Fratias nu fått bygglov för sin rumänsk-ortodoxa kyrka, med församlingshem
Tom de Wrang och Anders Petersson vid tomten där den rumänsk-ortodoxa kyrkan ska byggas.
Stadsbyggnadsnämndens ja till kulturföreningen Fratias kyrkbygge vid Ålgrytevägen väcker starka känslor i Bredäng.
Många är rädda för att finansiering ska saknas, och området förbli en otillgänglig byggplats.

– Jätteroligt! Vi har väntat i så många år och nu kan vi äntligen börja bygga!

Elena Borca, ordförande för den rumänsk-svenska kulturföreningen Fratia, låter lättad och glad när Mitt i ringer upp och frågar hur det känns nu när stadsbyggnadsnämnden klubbat föreningens planerade kyrkbygge i korsningen Ålgrytevägen-Stora Sällskapets väg.

– Det är så mycket som gått snett. Men nu ska vi börja bygga så snart det går, säger hon.

Surdeg är det minsta man kan kalla Fratias byggprojekt. Redan 2006 fick man en markanvisning på tomten. Tanken var att bygga en rumänsk-ortodox kyrka och en församlingslokal och att platsen skulle bli ett kulturellt, socialt och ekumeniskt centrum.

Först 2013 startade bygget. Då började den entreprenör som Fratia anlitat gräva upp tomten och frakta dit sprängsten. Det var något förhastat – bygglovet var inte i ordning än. Projektet stannade av. 2017 är allt som finns på den inhägnade tomten stora högar sprängsten och jättelika lergropar.

Orsaken är att Fratia flera gånger behövt revidera och komplettera ofullständiga bygglovsansökningar och att det bygglov man fick för församlingslokalerna 2015 överklagades.

– Projektet är skandalöst. Jag blir lika arg varje gång jag ser eländet, säger Tom de Wrang, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Stora sällskapet och granne till lergropen.

Många Bredängsbor har svurit över den förfulade miljön. Såväl hyresgästföreningen som Bredängs utvecklingsråd (Bur) har dessutom grävt djupare i frågan och bland annat ifrågasatt Fratias finansieringsförmåga. Enligt Ratsit är den ideella föreningen ”ej verksam enligt regler”, har inte registrerat någon styrelse och har ingen årsredovisning. Det väcker förstås frågor.

– Det har hela tiden varit väldigt osäkert om föreningen har bärkraft för att genomföra och finansiera bygget, säger Anders Petersson, ordförande i Bur.

Den lokala hyresgästföreningen och Bur överklagade bygglovet för församlingshemmet i flera instanser. I juni 2016 fick de avslag i mark- och miljödomstolen, och gav upp.

I augusti lämnade så Fratia så in en bygglovsansökan för själva kyrkan, som klubbades den 2 februari 2017, trots kvarstående frågetecken kring finansieringen.

– Det ingår inte i lagkravet att man ska redovisa finansiering. Det får byggherren ansvara för, förklarar Ylva Kvist-Trelje, sakansvarig på bygglovsavdelningen vid stadsbyggnadskontoret.

I överklagandena fanns dock fler invändningar. Inte minst ifrågasatte man att Fratia tänkte bedriva både ha ett skyddat boende för kvinnor och asylboende, och menade att kombinationen var olycklig och behövde utredas.

Enligt Elena Borca har planerna på ett asylboende nu lagts på hyllan.

– Vi pratar om att det ska bli en kvinnojour för utsatta kvinnor, men det är för tidigt att slå fast. Nu ska styrelsen träffas och diskutera. Vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande senare, säger hon.

Vad gäller finansieringen säger hon att sponsorer som bara väntat på att bygglovet ska gå igenom finns, och att också de ska presenteras senare.

Anders Petersson tycker trots allt att det är bra att stiltjen nu är bruten.

– Nu är det upp till bevis! Fratia får chans att bevisa att de klarar detta. Stannar bygget upp blir det staden – exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden – som får äta upp det.

Fakta

Det här ska byggas

Fratia har en tomträtt på området sedan 2010. Detta ska byggas:

Ett församlingshem, med både publik verksamhet och korttidsboenden, troligen för utsatta kvinnor.

En stavkyrka med underjordiskt kapell och bröllopskapell.

68 parkeringsplatser. Fem parkeringsplatser för personer med funktionshinder.

Församlingshemmet ska byggas först, sedan kyrkan.

Byggkostnad beräknades för några år sedan till drygt 40 miljoner kronor, enligt Bredängs utvecklingsråd. Fratia vill inte uppge någon kalkyl.

Den som fått ett bygglov måste påbörja bygget inom två år och avsluta det inom fem år.

Källa: Stadsbyggnadskontoret, Bur