Kyrkis läggs ner efter sommaren

Deltidsförskolan Kyrkis i Viksjö läggs ner efter sommaren.

I stället satsar kyrkan på öppna förskolan och aktiviteter för äldre barn.

Viksjö kyrkas deltidsför­skola ”Kyrkis” har verksamhet tre förmiddagar i veckan, för barn i åldern från 2,5 till 5 år. Här har föräldrar kunnat lämna sina barn tillsammans med personal och andra barn, precis som på en vanlig förskola, men under några timmar.

Mamman Jessica Bergman, vars barn har gått på kyrkis, ser verksamheten som ett alternativ till den vanliga förskolan. Barngrupperna är mindre vilket gör dagarna mindre jobbiga för barnen, menar hon. Själv upplever hon deltidsförskolan som ett mycket bra sätt för barnen att ingå i en grupp utanför hemmet.

– Det har varit en otroligt bra fungerande verksamhet, säger hon.

Från i höst lägger kyrkan ner verksamheten. I stället hänvisas barn upp till 5 år till den öppna förskolan, men skillnaden är att där måste föräldrarna stanna kvar med sina barn. Samtidigt startar en ny verksamhet för barn mellan 6 och 9 år, dit man får anmäla sig i förväg.

– Vi ser kontinuerligt över våra resurser, vi vill nå så många som möjligt, motiverar kyrkoherde Krister Kappel beslutet.

Föräldrarnas reaktioner har varit ”högst olika”, enligt Krister Kappel, från förståelse till de som är djupt besvikna.

Jessica Bergman ifrågasätter beslutet.

– Jag tror inte föräldrarna har den tiden att stanna med barnen på förskolan. Jag tror inte att verksamheten blir speciellt välbesökt, säger hon.

– Jag vet att föräldrar uppskattar verksamheten. Men när vi har begränsade resurser vill jag vända mig till så många som möjligt. Våra resurser räcker inte till, säger Krister Kappel.

Fakta

Sju alternativ

Järfälla församling har fyra öppna förskolor: Viksjö kyrka, Maria kyrka i Jakobsberg, S:t Lukas kyrka i Kallhäll och i Järfälla kyrka i Barkarby.

Kommunens öppna förskolor finns på Skälbyvägen 23, i Aspnässkolan, på Kopparvägen 2B och i Sandviksskolan.

Källa: Järfälla församling och Järfälla kommun