ANNONS

Kyrkogården drabbat av blomstölder

Bild på massor av gravstenar.
Från flera gravar har blommor tagits. Gravstenarna på bilden har inget med artikeln att göra.
När Inga-Lill kom fram till kyrkogården en fredag för en vecka sedan såg hon direkt att det var något fel vid graven. Blommorna hon hade satt dit var bortgrävda.
ANNONS

Det är inte första gången som någon grävt upp blommorna som hon har satt vid graven efter hennes föräldrar och bror. Förra hösten inträffade samma sak.

– Förra hösten stal de mina planteringar. Det hade aldrig hänt någon gång tidigare. Graven har varit där sedan 1953, säger hon till Mitt i.

Hon är arg över att det som har hänt. Inga-Lill brukar vara vid kyrkogården ungefär en gång i veckan. Den här gången upptäckte hon att blommorna var stulna när hon skulle sätta dit lite ris vid graven.

Men hon är inte den enda som har drabbats.

Rose-Marie Ederlöv, arbetsledare på Sollentuna kyrkogård, bekräftar att det har förekommit stölder av blommor på kyrkogården sedan försommaren i år.

– Det har varit ganska mycket den här säsongen. Man har stulit från gravrabatter men också perenner från våra rabatter, säger hon.

Många kommer fram till personalen när de jobbar på kyrkogården för att berätta om att de saknar blommor vid gravarna. Då och då ringer det också personer till henne för att fråga om de saknade blommorna. Fler tror att det är personalen som kan ha tagit bort blommorna, men de har stulits.

– Vi kan inte polisanmäla stölder på enskilda gravar, därför att de inte är våra blommor. Vi uppmanar de som är drabbade att polisanmäla, säger Rose-Marie Ederlöv.

De har själva anmält när blommor har stulits från kyrkans egna planteringar.

ANNONS

Vid ingångarna till kyrkogården sitter nu skyltar uppe som påvisat att det förekommer stölder av blommor.

Rose-Marie Ederlöv säger att det troligtvis alltid förekommit stölder på kyrkogårdar men att det nu har ökat.

– Just nu är det en ökning här. Det förekommer säkert överallt men det hela kanske speglar samhället i stort. Att man inte skiljer på ditt och mitt.

Inte heller tror hon att det över sommaren skulle kunna vara rådjur som ätit upp plantorna, då de rör sig på kyrkogården på vintern.

Inga-Lill är väldigt arg över det inträffade.

– Det är fruktansvärt att de gör så, säger hon om de som stjäl blommorna.

– Det har varit en tröst att åka till kyrkogården. Men jag törs inte åka dit själv. De som kan gå och plocka upp blommor från en grav, vad är det för människor?

Även Rose-Marie Ederlöv är upprörd av det som har skett.

– Det är riktigt hemskt och tråkigt. Många ringer för att försöka hitta en annan förklaring till att blommorna är borta. Man stjäl ju inte på en kyrkogård.

ANNONS