Kyrkoherde försvarar kritiserad resa

Staffan Hellgren, kyrkoherde i Danderyd.
Staffan Hellgren, kyrkoherde i Danderyd.
En granskning som Sveriges radio har gjort visar att Danderyds församling genomförde en resa, med flera turistinslag, till Istanbul för 385 000 kronor förra året.

Men kyrkoherde Staffan Hellgren försvarar resan.

Danderyds kyrkoresa till Instanbul i höstas är en av de resor som Sveriges radio nyligen granskat. I inslagen är Skatteverket kritiskt till resan, som de anser ger intrycket av att ha haft stor privat karaktär, med flera turistinslag. Resan skulle i så fall kunna vara en privat förmån som deltagarna skulle upptaxeras för.

Till Mitt i säger dock Staffan Hellgren, kyrkoherde i Danderyd, att Skatteverket inte tagit del av det mer detaljerade reseprogrammet, där det framgår att resan till allra största delen bestod av föreläsningar och guidningar för att resans 50 deltagare skulle lära sig mer om den ortodoxa kyrkans framväxt och även den muslimska världen.

– Det gick i ett mellan mellan halv nio och fem på dagarna. Vin till maten betalade deltagarna själva. Att radion fick det andra reseprogrammet berodde på att det råkade komma med när församlingen skickade in uppgifter om de resor som vi gjort de senaste åren, säger Staffan Hellgren.

Han berättar att deltagarna haft nytta av kunskapen som de lärde sig om bland annat den muslimska världen, när de efteråt jobbat på det nya flyktingboendet i Djursholm.

Enligt Staffan Hellgren togs kostnaden för resan ur kyrkans utbildningsbudget. Inga pengar togs från kollekten, säger han.