Barn som åker pulka på Skogskyrkogården i södra Stockholm väcker varje vinter starka känslor. Den här säsongen är inget undantag.

Upprörda besökare har hört av sig till både kyrkogårdsförvaltningen och Mitt i söderort. Förvaltningens kommunikationschef har också gått ut med att det är klart olämpligt att åka pulka där.

Flyttade till Kungsholmen

Förra veckan flyttade debatten till Kungsholmen, om än i mindre omfattning. Detta efter att journalisten Lars Epstein skrivit om barn som åker pulka i backen på Kungsholms kyrkas kyrkogård vid Hantverkargatan.

I kommentarsfältet gick debatten het. Inga problem tyckte några, men många tyckte det var förkastligt att åka pulka där människor ligger begravda.

Västermalms församling ger dock grönt ljus till pulkor på kyrkogården. 2021 sa dåvarande kyrkoherden Michael Persson till Mitt i Kungsholmen att samma regler gäller på kyrkogården som i övriga parker.

– Där är en bra backe där barnen åker. Förskolan bredvid har frågat ordentligt och fått okej, sa Michael Persson då.

Fortfarande okej

Sedan dess har Västermalms församling fått en ny kyrkoherde som heter Jerker Schmidt. Han går på samma linje.

– Man kan inte jämföra Skogskyrkogården med Kungsholms kyrkas kyrkogård. Pulkaåkningen här sker på den äldre delen av kyrkogården som inte är aktiv, utan mer är en parkdel med kulturminnesgravar.

Pulkabacke vid Kungsholms kyrka där du faktiskt får åka pulka.

Pulkabacke vid Kungsholms kyrka där du faktiskt får åka pulka.

Mimmi Epstein

Där barnen åker finns bara några få gravar från 1800-talet.

– Jag har inte uppfattat att det stör på något sätt. Det är också under en begränsad tid och det är väl fint att barnen kan få lite glädje där också.

Generellt är kyrkogårdarna i städerna en blandning av kyrkogård och park, menar kyrkoherden. Kyrkogården på Kungsholmen räknas dessutom som parkmark av staden.

Jerker Schmidt är kyrkoherde i Västermalms församling.

Jerker Schmidt är kyrkoherde i Västermalms församling.

Pressbild, Niklas Ehlen

Skulle pulkorna däremot susa ner där människor fortfarande begravs i dag eller från minneslunden vid Kungsholms kyrka skulle det inte vara okej, menar kyrkoherden.

Annat vid begravning

Och skulle det pågå en begravning i kyrkan, som störs av pulkaåkandet, skulle personalen kliva in.

En del tycker att pulkaåkning är respektlöst både mot dem som begravts och efterlevande, hur ser du på det?

– Man får försöka samsas. Hos oss går det att kombinera kyrkogårdens helgd med att församlingsborna kan använda backen. Men det bygger på att vi har stor respekt för platsens särskilda funktion.