Kyrkoherden: ”Markuskyrkan är inte en bra vigselkyrka”

Kyrkoherde Maria Berg tror att Skarpnäcks par tar sig till annan ort för att gifta sig.
Kyrkoherde Maria Berg tror att Skarpnäcks par tar sig till annan ort för att gifta sig.
Endast sju par vigdes i Skarpnäcks församling under 2018, samtliga under Markuskyrkans drop-in på Prideveckan.
– Markuskyrkan är inte en bra vigselkyrka, den är mörk och murrig, säger kyrkoherde Maria Berg.

Med våren kommer också vårkänslorna, och ett bröllop kan kännas lockande. Sommaren är den säsongen där flest par vigs, och ofta kan det bli svårt att hitta en ledig plats för att äkta sin kärlek.

Skarpnäck frångår dock trenden, här ekar nämligen bokningslistorna tomma. Under hela 2018 vigdes enbart sju par i församlingens regi. Alla vigslar skedde under Prideveckan, utanför Markuskyrkan som ligger i Björkhagen.

Markuskyrkan är inte en bra vigselkyrka. Den är mörk och murrig, jag hade inte velat gifta mig där.

Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling.

– Markuskyrkan är inte en bra vigselkyrka. Den är mörk och murrig, jag hade inte velat gifta mig där. Man tar sig nog till en annan kyrka i en annan församling när det är dags för bröllop, säger Maria Berg som är kyrkoherde i Skarpnäcks församling.

Drop-in under Pride – en succé

Församlingen har fyra tider reserverade för vigslar varje lördag. Församlingen arrangerade drop-in vigslar under Prideveckan förra året, något som kyrkoherde Maria Berg beskriver som en stor succé.

– Alla par vi vigde förra året var under Prideveckan. Då vigdes paren utanför Markuskyrkan, på gräsmattan så det var ljust och härligt. Vi ska arrangera samma sak i år igen.

Markuskyrkan renoveras

Markuskyrkan som är församlingens huvudkyrka har det senaste året varit under renovering. I oktober öppnade kyrkorummet upp igen för vigslar och andra sammankomster. Den 12 juni ska stora delar av renoveringen vara färdigställd och i mitten av sommaren ska kyrkan åter vara helt i bruk.

Den andra kyrkan i Skarpnäck, Bagarmossens kyrka är Sveriges minsta kyrka. Där vigdes inga par under 2018.

– Kyrkan i Bagarmossen är perfekt för små vigslar, med bara några vittnen som gäster. Det finns ett fikarum i anslutning till vigsellokalen, så att man kan ta sig en fika efteråt, säger Maria Berg.