Kyrkomålet: Ledare i Hallunda får fängelse för grova bedrägerier

Kyrkan i Hallunda.
Kyrkan i Hallunda.
Klockan 11 på fredagen kom domen för 17 personer som varit misstänkta för inblandning i bedrägerier mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Enligt åklagarna i den stora rättegången har myndigheterna lurats på sammanlagt 7,2 miljoner kronor i utbetalda bidrag och ersättningar.

Den huvudmisstänkte kyrkoledaren får fängelse i tre år och sex månader och ska betala stora delar av skadeståndet på 7,2 miljoner kronor.

De 17 personerna stod åtalade för att i olika grad ha varit inblandade i brotten mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Av samtliga åtalade personer menar rätten att det är bevisat att tio personer gjort sig skyldiga till brott (se faktarutan längst ned). Sju personer frikänns.

Enligt åklagaren lurade den huvudåtalade kyrkoledaren i S:t Petrus & Paulus syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att i flera år betala ut bidrag och stöd till kyrkan och i en del fall även till personerna som skulle haft anställning eller placering inom kyrkan. I vissa fall ska han ha haft hjälp till detta av andra åtalade enligt åklagaren.

Sammanlagt ska det ha rört sig om bidrag för placeringarna och anställningarna på 6 miljoner kronor, under åren 2012-2015. Men kyrkoledaren som inte längre är ledare i kyrkan åtalades även för att ha lurat Försäkringskassan på 1,2 miljoner kronor för egen vinning.

– Genom kyrkan och ideella föreningar knutna till kyrkan har utbetalningar beviljats ur välfärdssystemet. Personer har påståtts arbeta för föreningarna, vilket utredningen visar att de inte har gjort. Man har satt detta i system, brotten har pågått under längre tid och varit svåra att upptäcka, sade kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm i ett pressmedelande inför domen.

Kyrkoledarens advokat säger dock till Mitt i Botkyrka Salem att de kommer att överklaga domen. Han hävdar att myndigheterna varit otydliga i sina krav när de varit på plats i kyrkan. Att representanterna för Arbetsförmedlingen inte i praktiken jobbat efter de uppsatta reglerna.

– Folk som haft bidrag har varit frånvarande kanske två-tre dagar i veckan för att söka jobb. Sedan kommer höga chefer nu och säger att ”nej, så där mycket ska du inte söka”, säger advokaten Henrik Ohlson Lilja.

Fakta

Tio personer straffade

Utöver kyrkoledaren straffas två andra personer med nyckelroller inom kyrkan.

En av dem fick villkorlig dom och dagsböter för grovt bokföringsbrott.

Den andre personen har enligt tingsrätten gjort sig skyldigt till grovt bedrägeri och straffas med villkorlig dom och dagsböter. För bedrägerierna ska den sistnämnde personen också vara med och betala på ett skadestånd på 580 000 kronor.

Vidare säger rätten att sju personer som myndigheterna betalat ut pengar för är skyldiga till brott tillsammans och i samråd med kyrkoledaren.

Tre av dessa personer är skyldiga till bidragsbrott eller grovt bidragsbrott.

Fyra av dem för grovt bedrägeri, till villkorlig dom, som i några fall är förenad med dagsböter.

De sju personerna får villkorlig dom i några fall också dagsböter. De ska också vara med och betala på skadeståndet till myndigheterna.

Förutom privatpersoner ska även tre föreningar vara med och betala skadestånd.