Kyrkor skramlar till stöd för flyktingar

Solna församling gav 500 kronor per anställd till flyktinghjälp. Kyrkoherden Johan Engvall hoppas att lokala företag och organisationer ska följa samma exempel.

– Det är ett exempel som vi vill sprida till arbetsgivare i Solna. Jag hoppas och tror att det finns ganska många företag som gjort liknande varianter, säger Johan Engvall.

De 50 000 kronor som de anställda fick ihop går till Svenska kyrkans internationella arbete och till Röda Korset.

Sedan i söndags (den 20 september) tar kyrkorna i Solna församling in en extra kollekt som går till flyktinghjälp. Man ska också samla in pengar till flyktingar vid konserter och andra sammankomster. Eftersom det här är nytt kan Johan Engvall inte riktigt bedöma gensvaret.

– Jag tror att Solnaborna är ganska representativa för hur det är i stort. Många ger på olika sätt till olika organisationer. Det finns mycket vilja att göra gott i samhället, och jag tror att alla goda krafter behövs.

En läsare har föreslagit att Bergshamrakyrkan skulle passa som ett tillfälligt härbärge för flyktingar. Johan Engvall säger att det skulle kunna bli aktuellt.

– Vi har inte fått någon sådan förfrågan. Om vi får det så skulle vi kunna öppna något tillfälligt boende för flyktingar.

Kriget i Syrien har skapat en flyktingkris, först och främst i grannländerna. Hittills i år har 300 000 flyktingar kommit över Medelhavet och många har drunknat på vägen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om aktioner som gjorts i Solna för att hjälpa flyktingar. Exempelvis startade Ekensbergskyrkan ”Kraftsamling Solna” som eldsjälen Jenny Engström initierade.

Under tre dagar i september fick man in 150 säckar med sorterade kläder och de skickas via organisationen Human Bridge till flyktingläger i Syrien och Irak. Skolbarn hade bakat kaffebröd som såldes i kaféet. Försäljningen inbringade över 45 000 kronor som gick till Rädda Barnen, Läkare utan gränser och andra organisationer.

Besökarna uppmanades dessutom komma med idéer till hur Solna stad kan agera för flyktingar. Det resulterade i ett 15-tal medborgarförslag som skickats in till kommunen.

Har du eller ditt företag likt Solna församling gjort en organiserad insamling för flyktinghjälp och vill tipsa om den? Hör i så fall gärna av dig till Mitt i:s reporter: kalle.melin@mitti.se