Min lokala hjälte

Kyrkorådet stoppar musikalen Rent

Ensemblen för Rent har nobbats av Vällingby församling.
Ensemblen för Rent har nobbats av Vällingby församling.
I över ett halvår har ensemblen repeterat inför musikalen Rent som skulle sättas upp på S:t Tomas kyrka i samarbete med Vällingby församling.

Men nu, två månader innan premiären, har kyrkorådet stoppat musikalen.

– Det känns som en kniv i ryggen, säger regissören Thomas Creutz.

Det var drygt ett halvår sedan kyrkorådet i Vällingby beslutade att musikalen Rent skulle sättas upp i S:t Tomas kyrka. Det var efter fjolårets succé med musikalen Godspell och Thomas Creutz, fick återigen förtroende att regissera.

– Kyrkan hade ett förslag att synliggöra utsatta grupper och då föreslog jag att musikalen Rent skulle vara perfekt och att vi skulle förlägga handlingen i Vällingby, eller närmare bestämt Grimsta, berättar Thomas Creutz.

Rent är en musikal som i original utspelar sig i New York på 1980-talet och handlar om en grupp socialt utstötta människor som tampas med livets med- och motgångar, såsom av kärlek, fattigdom och HIV. I Vällingbyversionen är totalt är 62 personer, de flesta från västerort och många engagerade inom Vällingby församling, engagerade i föreställningen. 12 personer har större roller.

– Vi har repat 2-3 gånger i veckan och innan sommaren hade vi ett genomdrag och allt gick jättebra. Vi invigde Pridefestivalen med ett nummer precis efter Sanna Brådings öppningstal, vilket vi gjorde under kyrkans flagg och ordspråket att man inte ska göra skillnad på människor.

Men förra veckan tog kyrkorådet beslutet att stoppa musikalen.

– När vi väl såg vilken version av musikalen man ville spela så såg vi att den har växt fram med ett språk som inte passar i Svenska kyrkan. Man har dragit det väldigt långt på olika sätt, säger Krister Nordin, ordförande för kyrkorådet i Vällingby.

Han menar att det är just språkbruket som inte är lämplig för kyrkorummet.

– Vi har ingenting emot HBTQ-frågor, det är vi öppna för. Men det är ett språkbruk som inte är särskilt kul att få till sig, jag tror att de som är vana kyrkobesökare och de som kommer från andra länder och kämpar med svenska språket skulle bli väldigt förvånade. Språket hänger inte ihop med lokalen, säger Krister Nordin.

Han hänvisar till bestämmelserna i Kyrkoordningen och kapitlet Det heliga rummet.

Dessutom har musikalen enligt kyrkorådet blivit för stor jämfört med vad som diskuterades från början.

– Det skulle vara en mindre musikal än året innan då vi hade föreställningarna under en helg, säger Krister Nordin.

Rent var enligt honom tänkt att spelas vid åtta tillfällen.

– Det har växt oss över huvudet.

För Thomas Creutz, som menar både manuset har sett likadant ut från start i januari och att åtta föreställningar var överenskommet från början, kom beslutet som en blixt från ovan.

– Det är en kniv i ryggen, särskilt att vi inte får möjlighet att ens samtala om detta. Men det här får inte sabba ryktet för de som jobbar med till exempel barn och ungdomar i kyrkan, de får inte hamna i kläm, säger han.

Många som har hört vad som hänt har hört av sig till ensemblen.

– Det är många som vill hjälpa till, till exempel har flera inom ljud- och teknik hört av sig och vill hjälpa till, säger Thomas Creutz.

Men det är lokalen som fortfarande saknas. Stadsteaterns nya lokaler i Trappan är för små.

– Jag har full respekt om vi inte får spela föreställningen i kyrkan. Men vi vill ju gärna sätta upp den här i Vällingby, eller i alla fall någonstans längs gröna linjen in mot stan. Kanske i en tom lokal i Vinsta, säger Thomas Creutz.