Kyrkovalet: S vill fortsätta leda kyrkan

Socialdemokraterna hoppas få fortsätta leda kyrkopolitiken i Nacka, tillsammans med Fria liberaler och Gröna kristna och kanske även Centerpartiet.
Det säger Laina Rosberg, avgående gruppledare för S och ordförande i Nacka kyrkofullmäktige.

Socialdemokraterna blir utan konkurrens största nomineringsgrupp, parti, i Nacka kyrkofullmäktige efter söndagens kyrkoval, med 38,76 procent av rösterna eller 14 mandat, ett mandat mer än valet 2013.

Samtidigt har valdeltagandet ökat kraftigt inte bara i Nacka utan även i resten av landet.

– Jätteroligt. Vi såg i går på valdagen att det var fler som röstade och förstod det, säger Laina Rosberg, avgående gruppledare för Socialdemokraterna i Nacka kyrkofullmäktige och kyrkofullmäktiges ordförande.

Utgår från att S leder

Socialdemokraterna hoppas få fortsätta leda kyrkopolitiken i Nacka, tillsammans med Fria liberaler och Gröna kristna. Kanske får trion även med sig Centerpartiet, funderar Laina Rosberg.

– Jag utgår från att S kommer leda en majoritet. Jag hoppas på bra samarbete.

Sverigedemokraternas inträde i kyrkofullmäktige kommenterar hon:

– Det är en ny sits, Sverigedemokraterna har kommit in, det kommer att visa sig hur det blir. Man är rädd för polarisering och hätsk stämning.

Hon tror att en del av förklaringen till det stora valdeltagandet är en mobilisering bland väljarna.

Guds hus splittrar

Ett projekt i kyrkan som skapat splittring är Guds hus i Fisksätra, ett byggprojekt där flera religioner gått samman för att bygga en gemensam lokal. Sverigedemokraternas ledamot i kyrkofullmäktige, Åsa Nyberg, sa till Mitt i när tidningen intervjuade henne efter att valresultatet blev känt att SD inte vill inte lägga pengar på Guds hus.

”Jag tror att det finns en stor majoritet för Guds hus”

Laina Rosberg tror inte att det kommer att påverka projektet:

– Jag tror att det finns en stor majoritet för Guds hus.

Laina Rosberg kommer att efterträdas av Eva Åhlström som blir ny gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkofullmäktige tillika ny ordförande i Nacka kyrkofullmäktige.