I kyrkovalet kunde du rösta utan legitimation

Vantörs kyrka i Högdalen, en av kyrkorna i Vantörs församling.
Vantörs kyrka i Högdalen, en av kyrkorna i Vantörs församling.
Långa köer, konstiga öppettider och förvirring om vad som är en vallokal. Inte heller krävs det legitimation för att lägga sin röst.
– Vi blev nog lite tagna på sängen, säger Johanna Linder, kommunikatör i Vantörs församling.

I söndags köade rekordmånga utanför vallokalerna. Fler personer nekades att lägga sin röst efter att de stått i kö i fel vallokal, vilket  SVT Nyheter uppmärksammat. Även i Vantörs församling nekades Mitt i: s reporter att rösta. Efter att ha stått i en halvtimmeskö i Studemaskolans röstningslokal, hänvisades reportern till vallokalen vid Örbyskolan två kilometer bort. Svenska kyrkan ansvarar själv för valprocessen.

Mikael Jonsson, valsamordnare i Vantörs församling tycker att det är olyckligt med kommunikationen. Att begreppen kan blandas samman.

– Det är definitionsgränser som har beslutats uppifrån. Att det heter röstningslokal och röstmottagningslokal kan vara förvirrande, säger han.

”Att det heter röstningslokal och röstmottagningslokal kan vara förvirrande”

Johanna Linder, kommunikatör på Vantörs församling säger att svenska kyrkan behöver se över kommunikationen ikring röstningsförfarandet.

– Jag tror att alla som varit med länge i Svenska kyrkan blev lite tagna på sängen. Vi är tacksamma att så många röstat och samtidigt ledsna att det inte fungerat. Jag vill inte skylla ifrån mig, men informationen i hela kedjan har varit förvirrad. Många vittnar om för långa köer, informationen omkring röstnings- och vallokaler och våra öppettider har kritiserats. Vi behöver se över organisation och kommunikation omkring valet, säger hon.

Enligt information på röstkort och hemsida, skulle förtidsröstning kunna göras på valdagen i alla röstningslokaler.

Vad tänker du  om att människor gick till fel lokal och avvisades därifrån? 

– Det är inte bra. Vår information på hemsidan var otydlig. Dessutom, var de nationella röstkorten otydliga. Det här måste vi ändra i kommande val, säger Mikael Jonsson, valsamordnare, Vantörs församling.

Anki Bondesson, kyrkovalledare för Svenska kyrkan håller med.

Hur kommer det sig att människor blev avvisade från röstningslokaler och därav inte hann eller kunde rösta?

– Det är jättetråkigt att det blir så här. I och med att vi hade fler lokaler för förtidsröstning, på valdagen. Det känns inte roligt att folk stått i långa köer och sedan inte fått rösta. Enligt regelverket har vi olika begrepp för där du röstar. Röstmottagningsställe är ett samlingsnamn för alla lokaler där du kan rösta. På valdagen skulle du kunna rösta i  vallokalen och förtidsrösta i våra röstningslokaler, säger Anki Bondesson.

I kyrkovalet krävs ingen legitimation

Hur röstningen går till, skiljer sig mellan kyrkoval och allmänna val. I kyrkovalet krävs endast röstkort för att få rösta, och du behöver inte identifiera dig med legitimation såsom vid allmänna val. Mikael Jonsson, Vantörs församling säger att de följer kyrkomötets riktlinjer.

– Vi följer regelverket.  Jag ser det inte som oviktigt. Det behöver diskuteras och beslutas på rätt ställe, i kyrkomötet, säger han.

Anki Bondesson, varför behöver man inte ha legitimation när man röstar i kyrkovalet?

– Det är det allmänna röstningsförfarandet som gäller. Det är samma regelverk som vid allmänna val.

Men i allmänna val, behövs både röstkort och legitimation för att få rösta?

– Är det så? Okej, i kyrkomötet har de valt att reglera det så här. Att röstkortet räcker för att rösta.

Skulle det inte kunna förekomma röstfusk. När så få röstar, riskerar inte röstkort att komma vilse och utnyttjas av någon annan?

– Hur menar du då? Hur skulle det gå till? Men vi har för första gången fått reaktioner på det i nuvarande val. Så det behöver kanske utredas vidare. Vi får ta frågan med juristerna på kansliet.

En utvärdering kommer att göras efter valet, enligt Anki Bondesson.

– Vi kommer att undersöka vad som hänt, hur kommunikationen och röstningsförfarandet gått till och återkomma när vi vet mer. Vi kommer inte släppa det här.Vi har också valservice där man kan ställa frågor om röstningen, samt skicka in ärenden och berätta om erfarenheter vid val- och röstningslokalerna.