ANNONS

Kyssen blev inte fall för domstol

Emil och Johny ska ha pussats och hållit handen – och därför tvingats lämna sitt favoritkafé. Nu har DO lagt ner ärendet.

– Men vi har informerat kaféet om rättsläget, säger DO:s pressekreterare Sonya Aho.
ANNONS

Emil och Johny besökte i början av augusti ett kafé i närheten av Sergels torg tillsammans med en väninna.

Enligt paret höll de varandra i handen under bordet och kindpussades några gånger. En man i personalen ska då ha sagt åt dem att lämna kaféet.

– Han sa att vi skulle lugna ner oss och inte kyssas. Men det var absolut inget grovhångel, har Johny berättat i en tidigare intervju med Lokaltidningen Mitt i då han och Emil just hade anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Kaféets platschef har svarat att tillsägelsen berodde på att ett antal gäster bett personal att säga till paret. Men han menar att han aldrig bad dem lämna kaféet.

– De smekte varandra och grovhånglade. Det spelar ingen roll om det är ett gaypar eller en kille och en tjej, säger han.

Sonya Aho, pressekreterare på DO förklarar att i det här fallet har DO inte gått till domstol eftersom det redan finns rättspraxis i ett liknande ärende.

– Vi vet inte om paret blivit diskriminerade eftersom vi inte har utrett alla omständigheter. Men vi har ett ett liknande fall där Högsta domstolen sagt att det är diskriminering att avvisa personer på grund av sexuell läggning. Det har vi informerat kaféägaren om.

Sonya Aho menar att DO är en liten myndighet och därför inte kan driva alla ärenden i domstol.

I stället lägger man fokus på ett bredare arbete för att motverka diskriminering.

ANNONS

– Bland mycket annat har vi satsat på att utbilda krögare och kaféägare i vad som är diskriminerande, säger hon.

Emil fick beslutet från DO i förra veckan.

– Det viktigaste är att det har uppmärksammats. Att vi berättade om det gör att fler som varit med om samma sak inte behöver känna sig ensamma.

Känner ni att ni kan visa er kärlek öppet på stan?

– Vi var begränsade ett litet tag efter händelsen, vi lugnade ner oss och drog oss tillbaka. Efter ett tag återgick vi till som det alltid har varit. Vi måste ha samma frihet som andra par, säger Emil.