Färre flyttar till Söder än tidigare

Befolkningen på Söder växer fortfarande. Men takten har minskat och det stora skälet till det är att det inte flyttar in lika många som tidigare.

Det framkommer när man läser färska siffror ur stadens statistik, som kom i förra veckan. 2009–2011 satte varje år mellan 800 och 1 000 personer ned sina bopålar på Söder. Men 2012 var det bara 393.

Orsaken är förstås att Sjöstaden byggdes. Hela 79 procent av de 999 personer som flyttade hit 2009 gjorde det för att slå sig ner i någon av de nybyggda lägenheterna där. 2012 utgjorde de bara 63 procent av den krympande skaran som sökte sig till Söder.

Den resterande ökningen finns främst i Norra Högalid, kvarteren från Pålsundsparken till Skinnarviksparken, och beror på att det där föddes fler än de som avled samtidigt som det så kallade inflyttningsnettot, alltså antalet inflyttade minus de utflyttade, ligger på 90 personer.

Runt Mariatorget minskar befolkningen till och med. Där ligger inflyttningsnettot på 105 personer, samtidigt som det så kallade födelsenettot sjunker. Totalt krymper skaran i området med ungefär en skolklass: 27 personer.

I Södra stationsområdet minskade befolkningen med 41 personer både 2010 och 2011, främst eftersom fler lämnade området än flyttade in. Men 2012 vände trenden.

Östra Katarina, en stor del av Söder som sträcker sig från Slussen ner till Ringvägen har visserligen en ganska jämn befolkningsökning på dryga 100 personer om året. Det beror på att det här föds mycket barn, dryga 300 barn föddes 2012.

Ännu en möbelbutik till Söder

SKRAPAN Snart får möbelbutikerna vid Götgatan som Stalands, Boolia och Dux konkurrens. Den brittiska inredningskedjan Habitat öppnar en butik i två plan i Skrapan på sammanlagt 1 250 kvadratmeter. Habitat grundades 1964 och har kallats ”Storbritanniens svar på Ikea”. I utbudet finns möbler, mattor, textilier och inredningsdetaljer. Butiken planeras öppna på senhösten 2014.

Orsaken är förstås att Sjöstaden börjar bli klar.

Läckande båt bärgades iväg från Årsta Holmar

Årsta Holmar Den båt som i flera år legat vid Årsta holmar bärgades förra måndagen.

– Kontoret bedömde läget som akut, säger markförvaltaren Stellan Waldenström.

Båten började nyligen sjunka och läcka ut olja i Årsta­viken. Men upphandlingen om vem som skulle utföra jobbet drog ut på tiden eftersom fler företag borde ha tillfrågats från början.

Vid 13-tiden förra måndagen hade bärgningsfartyget lyckats lyfta upp båten.