ANNONS

Här laddar man inför båtsäsongen i Täby

Ken Jibreus, Hans Landin och Ulf Thedin laddar inför båtsäsongen.
Ken Jibreus, Hans Landin och Ulf Thedin laddar inför båtsäsongen.
Båtsäsongen närmar sig med stormsteg. På Näsbyvik hamn har flera båtentusiaster fullt sjå med vårrustningen inför årets sjösättning.
ANNONS

Innanför grinden till Näsbyvikens båtsällskap står 750 båtar täckta med presenningar i olika färger.

Majoriteten av båtarna här är mindre motorbåtar på cirka sju meter. Trenden med stora båtar med mycket komfort och riktiga kraftmotorer är alltså inget som vi direkt ser här på hamnen.

När vi går förbi några segelbåtar ser vi att de saknar skydd och det luktar båtbottenfärg i luften.

Vårrustningen inför årets sjösättning har smått börjat och den 21 april ska de största båtarna i vattnet – oavsett väder.

– Sjösättningsdagen är alltid rolig och stämningen är alltid på topp. Man har ju längtat efter det här, säger båtklubbens hamnkapten Nils Fickler.

Populärt med båt i Täby

I Täby finns båtklubbarna Näsbyvikens Båtsällskap och Viggbyholms Båtklubb. Trots att prisutvecklingen för båtar har mest pekat nedåt är det fortfarande populärt att äga en båt. I alla fall i Täby.

– Vi har 100 båtar som står i kö för att få en båtplats. Det visar populariteten, säger Nils Fickler.

Han berättar vidare att det inte finns några direkta regler på hur man ska rusta upp sin båt inför båtsäsongen.

– Det beror på vad man har för båt och vilken ambitionsnivå man själv har. En del lägger ner mycket tid på att underhålla båten medan andra inte gör det, säger Nils Fickler.

ANNONS

Ulf Thedin har målat klart botten på sin båt. Foto: Åsa Sommarström

Nytta med nöje

En som redan har börjat med vårrustningen är båtägaren Ulf Thedin. Han har precis målat klart botten på sin Mistral och tar en välbehövlig fikapaus med två andra båtägare i aprilsolen. Senare väntar lackning.

– En del har båt för att bara vara ute på sjön och njuta av naturen. Medan andra har båt för att också vara ute på sjön men också för själva arbetet. Jag tycker att det är kul att hålla på att fixa med båten och se resultatet, säger båtägaren Ken Jibreus från Täby.

Båtägaren Hans Landin håller med och berättar att när han köpte sin båt så byggde han om hela inredningen.

Båtsäsongen är alltid efterlängtad och nu i sommar väntar långsegling till Tyskland och Danmark för Ken Jibreus. För Ulf Thedin och Hans Landin stundar spontana seglingsutflykter i Stockholms skärgård.

– Det är en frihetskänsla att segla och det är ett sätt att leva. Förut när jag jobbade kunde vi vara borta i tre veckor med båten oavsett väder. Nu blir det mer spontana seglingsutflykter, säger Ulf Thedin.

Vad betyder båtlivet för dig? 

– Det är en frihetskänsla. Att segla är ett sätt att leva, säger Ulf Thedin.

Fakta

Båtägarna tipsar: Här ska du åka ut med båten

Hela Stockholms skärgård: Det låter som en klysha, men det är verkligen fint att segla där, säger Ulf Thedin.
Estland: Det är inte så långt som många tror. Det är lite längre än södra Dagö. Här är vattnet varmare och du kommer att bli överraskad över hur många som kan prata svenska på hamnen, säger Ken Jibreus.
Höga kusten i Örnsköldsvik: Om du vill bort från Stockholm skärgård kan du testa Höga kusten i Örnsköldsvik. Otroligt fint och en upplevelse, säger Hans Landin.

ANNONS